Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dani otvorenih vrata

Jubilarno deseto Ljeto u MSU uz predstave, koncerte i filmove

Duško Jaramaz/Pixsell
07.06.2023.
u 15:21

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni

Ove godine na redu je jubilarna 10. sezona koncertnog programa Ljeto u MSU, kojom je Muzej suvremene umjetnosti otvorio svoja vrata, a prije toga i krov zgrade široj publici koja nije nužno muzejska. No na tragu sličnih postupaka u svijetu, dani "otvorenih vrata" pokazali su se vrlo perspektivnima (urednik programa i autor koncepta je Branko Kostelnik), zbog čega i traju već desetu godinu. Spomenuto "Ljeto na krovu" godinama je bilo posebna poslastica, jer ste penjući se na vrh MSU-a usput prolazili i samim muzejom, a suvišno je reći da je "krovna" odiseja bila poseban doživljaj već i zbog same lokacije i pogleda na Zagreb, kao i zahvaljujući imenima izvođača koji su gore nastupali.

S vremenom se odustalo od tog pristupa zbog organizacijskih poteškoća – primjerice, morali ste silaziti u WC smješten u podrumu – pa je čitava priča prebačena u razizemlje, tik do velikog tobogana koji također ima svoje prednosti. Kako bilo, Ljeto u MSU pojačano je izvrsnim programom "4 u 1", kojim se publici nude četiri programa za istu cijenu ulaznice, a uz koncerte donosi posjete izložbama, projekcijama filmova i plesnim programima, odnosno "spojem glazbe, izložbi, filma te plesa program Ljeto u MSU nastoji se približiti pojmu Gesamtkunstwerka, potpunog umjetničkog doživljaja koji proizlazi iz suradnje različitih formi umjetnosti i pop-kulture i njihova približavanja široj publici".

Od 16. lipnja do 14. srpnja 2023. nastupit će Rundek i Ekipa, Pankrti, Pavel, M.O.R.T. i Damir Avdić. No osim koncerata u večernjim satima, u sklopu Ljeta u MSU muzej donosi i mnoštvo drugih sadržaja; u suradnji s kinom Metropolis, tu su projekcije najboljih europskih art filmova sezone u dvorani MSU Gorgona, te nastup plesnih grupa u okviru plesnog ciklusa Antisezona. Na filmskom programu ove su godine naslovi "Moonage Daydream", "Tár", "Ennio", "Trokut tuge", a na plesnom programu predstave "Sol", "Nismo bile ovdje", "Objekt plesa" i "Treptaj tišine". Za svaku večer programa uz ulaznicu je omogućen i besplatan ulaz na novu veliku izložbu Budućnosti, koja predstavlja hrvatske i međunarodne suvremene umjetnike.

Zanimljiva je i statistika Ljeta u MSU; u proteklih 10 godina održana su 164 programa – 52 koncerta, 51 filmska projekcija, 36 performansa, 15 velikih izložbi, 12 književnih tribina, inozemna kazališna gostovanja, a posjetilo ih je više od 40 tisuća posjetitelja. Ukratko, promotivni slogan "urbani spoj suvremene umjetnosti i popularne kulture" nije skovan ishitreno, dapače, usred ljetnih mjeseci učinio je kulturnu ponudu Zagreba puno sadržajnijom, pa nije čudno da su projekt podržali Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Hrvatsko društvo skladatelja, a zbog slovenskih gostujućih imena i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu te Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, dok je glavni sponzor Zagrebačka pivovara.

Kulturni program ove godine po datumima donosi nastupe Rundeka i Ekipe (16. 6.), Pankrta (20.6.), Pavela (1.7.), M.O.R.T.-a (7.7.) i Damira Avdića (7.7.) Prije Rundekova nastupa može se pogledati aktualni dokumentarac "Moonage Daydream" o Davidu Bowieju, a do 20 sati prije večernjih koncerata izložba "Budućnosti – Zbirka kao glagol". Izložba nastoji osvijestiti važnost naše aktivne uloge u spašavanju budućnosti. Tom izložbom predstavlja se i novi, arhitektonski reorganizirani otvoreni prostor muzeja, koji omogućuje da se posjetitelj odmah s ulaza susretne s remek-djelima iz muzejskog fundusa.

Idućeg dana, 20. lipnja, prije koncerta Pankrta na plesnom je programu autorski projekt Silvije Marchig "Sol", čija je predstava dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2022. za najbolju plesnu predstavu u cjelini. Filmska priča o krahu karijere Lydije Tár, jedne od najvećih i najcjenjenijih skladateljica i dirigentica te prve žene na čelu Berlinske filharmonije u izvedbi Cate Blanchett imala je ove godine šest nominacija za nagradu Oscar, a prikazuje se 1. srpnja kad je i nastup Pavela.

Dokumentarac o legendarnom filmskom skladatelju Enniju Morriconeu koji je svjetski ugled stekao suradnjom s redateljem Sergiom Leoneom na programu je 7. srpnja prije koncerta grupe M.O.R.T., a 14. srpnja koncertni program završava nastupom Damira Avdića, prije čijeg nastupa možete pogledati film "Trokut tuge" (Triangle of Sadness). Film je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu te četiri europske filmske nagrade (među ostalima i naš Zlatko Burić osvojio je nagradu za najboljeg europskog glumca), a bio je nominiran za nagradu Oscar za najbolji film. Posebni plesni programi održavaju se 23., 24. i 27. lipnja, a na rasporedu su predstave "Nismo bile ovdje", "Objekt plesa" i "Treptaj tišine".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije