Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špancirfest

Jubilarno 15. izdanje potvrđuje status turističkog top-događanja

massimo savic,portal
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/4
22.08.2013.
u 15:36

Iako na Festivalu dobrih emocija neće biti puno svjetskih glazbenih imena, raznovrsnost i inovativnost programa mogli bi još jednom potvrditi status Špancirfesta kao jednog od naših najvećih festivala, nadaju se organizatori

Na danas još uvijek mirne varaždinske ulice sutra će se petnaesti put zaredom vratiti ludilo već nadaleko poznatog Festivala uličnih šetača – Špancirfesta, koji će se u varaždinskoj povijesnoj jezgri održavati od 23. kolovoza do 1. rujna.

Top-manifestacija

Festival je u proteklih petnaest godina iz turističkog događanja pokrenutog s ciljem oživljavanja varaždinske povijesne gradske jezgre izrastao u možda najraznovrsniji i najveći hrvatski festival. Potvrdilo je to i sponzorstvo Ministarstva turizma, koje je Špancirfest uvrstilo među pet najznačajnijih turističkih manifestacija u Hrvatskoj, a jubilarno, petnaesto izdanje festivala, očekuju organizatori, taj će status potvrditi opet.

Glazbeni će se program, koji možemo definirati kao glazbeno putovanje od Turske do Velike Britanije, odvijati na tri pozornice u povijesnoj jezgri te na Party Areni uz Dravu, do koje će “špancirere” voziti besplatni Panov autobus. Teško bi bilo nabrojiti sve izvođače koji će nastupiti, ali za izdvojiti su zasigurno turski bend Baba Zula, kraljevi romske glazbe Marko i Boban Marković, energični Britanci Skunk Anansie, zanimljivi Portugalci Buraka Som Sistem i belgijski “hitmejkeri” Triggerfinger, koji su se proslavili zahvaljujući obradi pjesme “I follow rivers”, koju u originalu izvodi Lykke Li. Od domaćih izvođača najzvučnije ime svakako je Gibonni, koji je prije šest godina već nastupio na Špancirfestu, a festival će ponovno posjetiti i Massimo, Pips, Chips & Videoclips, Majke, Let 3 i mnogi drugi.

– Među izvođačima možda nema svjetskih imena, ali mi za velika imena ionako nemamo ni novca ni prostora – predstavljajući program rekla je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Branka Tropp istaknuvši inovativnost i kvalitetu kao glavne adute ovog festivala.

Inače, u deset dana izvest će se 120 programa, od kojih će njih 95 biti besplatno. Plaćaju se glazbeni programi na glavnoj festivalskoj pozornici, predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu te programi na noćnoj Arena pozornici uz Dravu.

Iako se mnogima nije svidjelo uvođenje plaćanja na koncerte tijekom Špancirfesta (do prije dvije godine svi su programi osim kazališta bili besplatni), iz Turističke zajednice poručuju da je cijena uistinu simbolična.

Za svakoga ponešto

U sklopu Špancirfesta svake se godine održava i kazališni program Komedijafest, koji donosi niz satiričnih predstava koje će se igrati u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Ove godine Komedijafest donosi šest predstava. To su, redom, “Gospodsko dijete” Kalmana Mesarića u izvedbi Histriona, zatim “Lutka” Teatra Gavran, hrvatsko-makedonski “Kosta cabaret” te “Bluz guz Cabaret” koji izvode Arijana Čulina i Stojan Matavulj.

Osim kazališnog programa Špancirfest godinama njeguje i program za djecu i mlade koji će, prema najavama organizatora, ove godine imati svoje najveće izdanje. Prostor za djecu i mlade bit će “Park kreative” iza varaždinske katedrale gdje će se tijekom deset dana festivala održavati razne kreativne radionice. Djeca će tako u “Parku kreative” moći naučiti kuhati kroz Malu školu hrvatske tradicionalne kuhinje, slikati u Španciraonici, slušati bajke u Bajkaonici i drugo. Organizatori nisu zaboravili ni bebe, za koje opet organiziraju radionicu pod nazivom “Baja buf”.

U Varaždinu će se tijekom Špancirfesta predstaviti i turističke zajednice iz cijele Hrvatske.

– Uz programe povijesnih plesova pokazat će ono najbolje od tradicionalnih obrta, a u festival se uključuje i Veleposlanstvo Mađarske – najavljuju u Turističkoj zajednici grada Varaždina.

Tijekom festivala organizatori su za “špancirere” pripremili i brojna mala iznenađenja poput “ulice cipela” i “vintage ulice” te događanja zanimljiva naziva – “korziranje”. Sve u svemu, svima onima koji se ovih dana zateknu u Varaždinu zasigurno neće biti dosadno, a neugodno bi ih mogao iznenaditi jedino podatak da nemaju gdje prenoćiti. Naime, mali smještajni kapacitet grada gotovo potpuno popune umjetnici i izvođači koji nastupaju na Špancirfestu.

 >>Najkreativniji umjetnici dobit će izložbeni prostor na Špancirfestu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije