Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Jasen Boko: Za repertoar koji želim trebam još petero glumaca

'09.12.2012., Pula - U galeriskom prostoru Sveta srca odrzana svecanost dodjela nagrade Kiklop, pulskog sajma knjige. Jasen Boko  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Duško Marušić/PIXSELL
08.01.2013.
u 22:01

Stara je uprava najavila pretplatničke naslove, a nije napravila baš ništa da ih realizira, upozorava naš sugovornik

 Uoči prve ovogodišnje premijere u HNK Split razgovarali smo s novim ravnateljem Drame Jasenom Bokom, koji pošteno priznaje da zbog “dugih izbora” love rokove:

– Stara je uprava najavila pretplatničke naslove, a nije napravila baš ništa da ih realizira. Ne znam u kojoj smo točno “brzini”, ali otkad pratim ovo kazalište, nikad se nije dogodilo da Drama istovremeno ima pokuse za čak tri premijere. U nedjelju 12. siječnja na Sceni 55 premijera je Bergmanove “Jesenje sonate” u režiji Darja Harjačeka, 31. siječnja će pred publiku Begovićeva “Amerikanska jahta u splitskoj luci” u režiji Dore Ruždjak Podolski, dok će 28. veljače, opet na velikoj sceni, premijeru imati klasik – Ibsenov “Peer Gynt” u režiji Gorana Golovka – kaže Boko i dodaje da zadnja ovosezonska premijera sigurno neće biti “Dom Bernarde Albe” te da će uskoro objaviti novi dogovoreni naslov.

Odgovornost za sezonu

Boko jasno ističe da ovo nije “njegova” sezona, ali da postoji odgovornost da se ona realizira. Kaže da na kraju dramske sezone neće pokušati sa sebe skinuti eventualnu odgovornost za njezin (ne)uspjeh:

– Splitska publika je s punim pravom zahtjevna – kaže, jer svojevremeno je u svom gradu gledala jako dobro kazalište. No, sasvim je posebna priča ona o ansamblu:

– Splitski glumački ansambl, iako sistematizacijom ima predviđenih 30 mjesta, trenutačno, s “povratnicom” Zojom Odak, ima samo 19 glumaca. S obzirom na repertoar koji mislim raditi, treba nam barem još petero glumaca, ne samo mladih. Ono što je dobro u Splitu jest postojanje glumačke klase iz koje uskoro izlazi još jedna generacija pa u svakoj produkciji planiram koristiti ta “nova lica” među kojima je veliki broj izuzetno kvalitetnih mladih umjetnika. Zapravo to već radim: u “Jesenjoj sonati” na scenu će studentica Zorana Kačić, u “Amerikanskoj jahti” gledat ćemo Vandu Boban, a u “Peer Gyntu” pripremamo jedan “val glumačkog osvježenja” – osmero mladih glumaca – kako bi splitska publika vidjela tko bi jednog dana mogao biti budućnost ovog kazališta – kaže Boko te ističe da Drami HNK Split, uz nekoliko kvalitetnih glumaca, nedostaje i još jedna, manja scena, na kojoj se Drama ne bi gužvala s Operom i Baletom.

O našoj stvarnosti

O svojoj viziji splitskog teatra Boko kaže:

– Prioritet mi je napraviti kvalitetan i promišljen repertoar koji bi propitivao svoju suvremenost i kroz koji bi kazalište došlo na mjesto koje zaslužuje, središnje mjesto splitskog kulturnog života. Dakle, to mora biti kazalište u kojem zanimljive tekstove režiraju vrhunski redatelji i u koje publika rado ide.

A Splitsko ljeto još je u ranoj fazi pregovora, ali Boko očekuje da ćemo (vjerojatno u Saloni) vidjeti premijeru drame koja progovara upravo o našoj stvarnosti: Shakespeareova “Timona Atenjanina” u režiji Georgija Para.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije