Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje 65. Berlinale festivali Velika filmska smotra koja je oduvijek bila sklona djelima s jakim društveno-političkim temama Kreće veliki lov na Zlatnog medvjeda

Između 23 naslova tu su i filmovi Malicka, Wendersa, Herzoga...

berlinale
05.02.2015.
u 13:05

U sklopu 'Generation 14plus' bit će prikazan i film "Piknik" hrvatskog autora Jure Pavlovića

Projekcijom španjolsko-francusko-bugarskog filma "Nobody Wants The Night" Isabel Coixet večeras počinje 65. međunarodni festival u Berlinu, popularni Berlinale. Priča o ekspediciji na Grenlandu 1908. godine, s Juliette Binoche, Rinko Kikuchi i Gabrielom Byrneom u glavnim ulogama, govori o supruzi arktičkog istraživača koja se na sjevernom polu upoznaje s Eskimkom i kroz dvije junakinje prikazuju se razlike u kulturama.

Ozbiljniji od Cannesa

Berlinale je oduvijek bilo sklon filmovima s jakim društveno-političkim temama, zbog kojega ga mnogi smatraju daleko zanimljivijim i ozbiljnijim festivalom od Cannesa. U tom su ozračju izabrani i ostali filmovi u službenom programu koji između 23 naslova uključuje nekoliko velikih poslastica. Jedna od najvećih novi je film uvijek intrigantnoga Terrencea Malicka "Knights Of Cups".

Kultni američki redatelj s rukopisom "europskog karaktera" napravio je filozofski esej o svrsi postojanja, kroz priču o čovjeku izgubljenom u svijetu površnog uspjeha, a uloge tumače Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman. Novim filmom "Queen Of The Desert" predstavlja se i jedan europski filozofski orijentiran filmaš, glasoviti Werner Herzog koji je napravio biografsku priču o književnici i povjesničarki Gertrude Bell (Nicole Kidman).

3D Wenders

Njemački redatelj Wim Wenders, nakon dokumentarnog plesnog filma "Pina", ponovno se vratio 3D tehnici u intimnoj drami s Jamesom Francom i Charlotte Gainsbourg. Svakako treba spomenuti i filmove "Cindarella" Kennetha Branagha, "Eisenstein in Guanajuato" Petera Greenawaya, "Taxi" Jafara Panahija, kao i činjenicu da će u programu Generation 14plus kratkometražnih filmova biti prikazan hrvatski film "Piknik" Jure Pavlovića. Predsjednik festivalskog žirija američki je redatelj Darren Aronofsky ("Crni labud"), a Zlatni medvjedi bit će dodijeljeni 15. veljače.

>> Iran prozvao Berlinale zbog nagrade pritvorenom filmašu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije