Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smojina godina

Izložba "Velo misto, a mali svit" otvorena na Gripama

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/4
11.10.2023.
u 10:52

Izložene su fotografije, artefakti, originalni scenografski crteži i sjećanja živućih glumaca iz kultne serije

Prvi u nizu događaja koji najavljuje otvaranje Smojina spomenika na Matejuški zakazan za 21. listopada je izložba "Velo misto, a mali svit" otvorena u Državnom arhivu u Splitu, u tvrđavi Gripe.

– Cilj izložbe je podsjetiti sve one koji su gledali seriju "Velo misto" na scene, likove i vremena od 1910. do 1948., a osnovni smisao je "dobacit balun Vlajima", odnosno zaintrigirati mlade, približiti im Smojinu besidu i sve ono što nosi naš Mediteran – kazala je Herci Ganza, koordinatorica projekta "Smojinih 100".

Zanimljiva izložba čije su otvorenje scenskim nastupom obogatili učenici OŠ Žrnovnica tumačeći najpoznatije likove iz "Velog mista" prezentira brojne fotografije, artefakte, originalne scenografske crteže, sjećanja živućih glumaca, a podsjeća i na poznate lokalitete iz serije kao što su Voćni trg s Meštrovom brijačnicom, Pjacu, rivu s Bajamontušom (fontanom), kalete Velog Varoša... Zasebno tematsko mjesto pripada povijesti Hajduka jer je zahvaljujući Smoji NK Hajduk jedini klub na svijetu koji ima svoju televizijsku seriju.

– Presretan sam. Izvan sebe. Mi smo Smojina dica i ne budemo li mi čuvali Split, njegove vrijednosti i tradiciju, kamo ćemo ići? – istaknuo je plačući od sreće Feđa Klarić, poznati fotoreporter, Smojin prijatelj i kolega.

– Krenuli smo srcem, skupljali stvari po osobnim arhivima i po institucijama želeći da izložba ponajprije bude zanimljiva mladima, da iz nje uče o povijesti Splita i Hajduka – objasnila je Vendi Ganza Marušić, jedna od autorica postava na Gripama, inače djelatnica Državnog arhiva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije