Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan vezene košulje

Izložba prekrasnih ukrajinskih vezenih košulja, odjeće slobodnih ljudi

Ukrajinska zajednica grada Zagreba
18.05.2022.
u 13:22

Izložba će biti otvorena večeras u 18 sati u Hrvatskoj kući "Materina priča" u Zagrebu

Svake godine svakog trećeg četvrtka u svibnju mjesecu Ukrajinci u cijelom svijetu obilježavaju Dan vezene košulje. Vezena košulja ili vyšyvanka zapisana je u genetskom kodu Ukrajinaca, simbol je vjere, nade i ljubavi! Uz nacionalni grb i zastavu simbol je hrabrosti, borbe i pobjede koji ujedinjuje Ukrajince diljem svijeta. Povodom obilježavanja Dana vezene košulje, u četvrtak 19. svibnja u 18 sati se u Hrvatskoj kući "Materina priča" u Zagrebu, otvara izložba ukrajinskih vezenih košulja. 

"Ukrajinski narodni vez ima dugu povijest. Ovu činjenicu potvrđuje veliki broj arheoloških nalaza pronađenih na području suvremene Ukrajine, zapisi putnika koji su posjetili ove zemlje prije mnogo stoljeća, kao i svjedočanstva starih kroničara. Prema Herodotu, Skiti, koji su nekada naseljavali područje Ukrajine, na svojoj su odjeći nosili izvezene ukrase. U blizini grada Čerkasi pronađene su srebrne pločice izrađene u 6. stoljeću, na kojima su prikazane muške figure u odjeći koja je prema kroju i motivima veza vrlo slična onoj koja se nosi u Ukrajini. A već u 11. stoljeću za rijeme Kijevske Rusi postojala je prva škola vezenja gdje su djevojke učile vesti srebrom i zlatom.

Do 20. stoljeća vezena košulja bila je više dio svečane odjeće, no u 20. stoljeću počela se nositi i kao svakodnevna. Od proglašenja neovisnosti Ukrajine 1991., vezena košulja se posebno koristi kao domoljubni simbol te se oblači kako bi se istaknuo nacionalni identitet.

Vezenu košulju Ukrajinci nazivaju simbolom nepokorenih - odjećom slobodnih ljudi. U sovjetsko doba malo je bilo onih koji su nosili vyšyvanku, ona se smatrala „političkom“ odjećom, bila je manifestacija nacionalne samosvijesti. Zbog ukrajinskog jezika i isticanja nacionalnih obilježja, uključujući i vyšyvanku, mnogi su intelektualci u Ukrajini položili svoje živote za ideju nezavisnosti Ukrajine. 

Oni koji su preživjeli Holodomor, kažu da su za hranu mijenjali sve, osim vyšyvanki.

Nošenje vezenih košulja posebno se proširilo u ukrajinskoj urbanoj kulturi početkom 2000-ih, bio je to znak povratka društva svojim nacionalnim i kulturnim izvorima. Vezena košulja postala je dress code za državne blagdane i različita okupljanja.

Različite boje i motivi, krojevi i tehnike na vezenim košuljama imaju različita značenja, a ovisno o složenosti, za izradu jedne košulje treba od dva tjedna do godinu dana. 

Dan vyšyvanke se obilježava od 2006. bez prekida. 2022. godine on se obilježava u Ukrajini obilježava u uvjetima brutalne vojne agresije na Ukrajinu. Nevjerojatno je riskantno sada nositi vezenu košulju na okupiranim područjima... Vezene košulje bile i ostaju primjer neslomljivog duha ukrajinskog naroda" poručuju iz Ukrajinske zajednice grada Zagreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije