Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klovićevi dvori

Izložba "Pompeji - život u sjeni Vezuva" od 15. ožujka u Zagrebu

'POMPEJI03_nnn_kul_100311'
Foto: ''
1/4
10.03.2011.
u 20:30

Zagreb je dobio najbolje eksponate jer su organizatori u suradnji s kustosicom Jasminom Bavoljak sve precizno dogovorili i odabrali izloške, objašnjava Virginia Piombo

– Veoma je teško dobiti na izložbu izvan Italije okamine ljudi i životinja koji su ostali zatrpani poslije erupcije Vezuva 79. godine. Oni i velike skulpture u pravilu ne izlaze iz muzeja u Napulju. 

Zagreb ima privilegij  

Zagreb ipak ima taj privilegij da vidi i četiri okamine i dvije skulpture na velikoj izložbi u galeriji Klovićevi dvori na velikoj izložbi o kojoj se pregovaralo nekoliko godina: “Pompeji – život u sjeni Vezuva”, rekla nam je Virginia Piombo, ravnateljica Talijanskoga instituta za kulturu u Zagrebu. Zagreb stoga ima više od New Yorka, jer prošli je petak i ondje otvorena izložba s građom Pompeja. 

Prema njezinim riječima, Italija u bogatstvu svoje umjetnosti može dati jedinstvene izložbe u svijet. Nedavno su tako Pompeji zatvoreni u Singapuru, a otvoreni u New Yorku, no nije riječ o nekoj putujućoj izložbi. Zagreb je dobio najbolje jer su organizatori u suradnji s kustosicom Jasminom Bavoljak sve precizno dogovorili mnogo prije i odabrali izloške, objašnjava Virginia Piombo. 

Vesna Kusin, ravnateljica Klovićevih dvora, istakla je na konferenciji za novinare da izložba koja se otvara 15. ožujka za nas ima drugu dimenziju, jer u 110 eksponata i okamina pokazuje što se zapravo dogodilo. Grad koji je umro živi danas kao spomenik o životu kakav je bio. 

Erotske freske u vilama  

Gotovo 17 stoljeća poslije katastrofalne erupcije vulkana Pompeji su bili zatrpani, netaknuti. Onda je jedno arheološko otkriće u 18. stoljeću pokazalo cijeli grad iskopan ispod pepela, svakidašnjicu, kultove i životne potrebe ljudi. Bit će izložen raskošan zlatni nakit, kućni kipići erotskoga sadržaja koji su bili posvuda te raskošne freske eksplicitnoga erotskoga sadržaja poznate kao “figurae Veneris”, bordeli i cjenici za klijentelu.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bok
bok
18:34 11.03.2011.

Bas je super prilika za pogledati! Bravo !

EH
Ecce homo
14:14 17.03.2011.

Koliko mi je poznato (a vidljivo je u dvotjedniku \"Prosvjeta\", koji je izlazio krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća), iskapanje Pompeja je počelo krajem devetnaestog stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije