Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svestrani umjetnik

Izložba Antuna Motike u Galeriji Prica produžena do 27. lipnja

motika
22.06.2010.
u 17:20

Do 27. lipnja produžena je izložba u Galeriji Prica Pučkoga otvorenoga učilišta u Samoboru koja prikazuje djelo jendoga od najintrigantnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća

Zbog velikog zanimanja publike za djela Antuna Motike (Pula 1902., Zagreb 1992.) među kojima su slike, crteži i kolaži, produžena je do 27. lipnja izložba u Galeriji Prica Pučkoga otvorenoga učilišta u Samoboru. Jedan od najintrigantnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća predstavljen je izabranim djelima koja se čuvaju u Motikinoj donaciji u Zbirci umjetnina grada Pule. Grad Pula ne samo da danas podsjeća na svojega velikog umjetnika, već je Donacija koju je obitelj dala 2006. godine, baza za proučavanje svih faza autorova stvaralaštva. Uz slikarova rana djela i zanimljive ilustrirane priče poput Puta na Mjesec Julesa Vernea, poznati crtež Futuropolis (1917), na izložbi u Samoboru su i akvareli, crteži, gvaševi, tempere i ulja nastali od 1929. godine i dalje, sve do albuma s kolažima. Zastupljeno je stvaralaštvo prije studija na zagrebačkoj ALU, potom mostarski period, pariška iskustva, te brojni studijski eksperimenti. Kako bi se današnjoj publici što zornije prikazao istraživački opus svestranoga umjetnika visokih likovnih kriterija, tijekom izložbe prikazuju se i tri kratka filma autora Borislava Benažića, snimljena u produkciji Zagreb filma. To su “Nepoznati Motika” iz 1969. godine, “Stakla Antuna Motike” snimljen 1971. godine, te dvadesetominutni “Antun Motika” snimljen 1992. godine. Radno vrijeme Galerije Prica u Samoboru jest od ponedjeljka do petka od 11 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 21 sat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije