Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Izdavački pothvat koji je Hrvatskoj donio prvu modnu monografiju

arhiva Školska knjiga
25.11.2022.
u 12:36

U našoj se zemlji moda oduvijek promatra kao površnost. Iz današnje perspektive pogleda kroz društvene mreže na kojima malo tko razlikuje plaćeni, tj. reklamni sadržaj od onog istinskog, to možda i nije loš pristup. Ali u svojoj biti moda je grana umjetnosti, što je davnih dana dokazao upravo Večernji list kada je legendarna modna kritičarka Ana Lendvaj svojim djelom modnu kritiku uvrstila ne samo na stranice dnevnog tiska već je i izjednačila s primjerice književnom, likovnom ili kazališnom kritikom.

Izdavački pothvat Školske knjige, velika modna monografija “Loredana Bahorić” (urednica Miroslava Vučić, 370 kuna) novi je veliki korak na putu umjetničkog otkrivanja mode, kako bi ona konačno i u nas dobila status koji zaslužuje, jer slična su izdanja u svijetu svakodnevica, baš kao i velike modne izložbe posvećene istaknutim kreatorima u najprestižnijim muzejima svijeta. Ono što posebno veseli u ovom izdanju jest činjenica da može ravnopravno stati uz bilo koje od najluksuznijih i najskupljih svjetskih izdanja te se uz njega istaknuti i dizajnom i sadržajem.

Taj sadržaj prati 35 godina rada modne kreatorice koja je istinska modna “insajderica” jer u tom je poslu počela kao model, da bi nakon toga svojim radovima, pod modnim brendom Charlie design, ispisala važno poglavlje u povijesti hrvatske mode. Knjiga sada dokazuje kako se njezin rad mijenjao tijekom tih godina, ali i kako je ostao isti u svojim temeljima koje čine avangarda i bezvremenost. Stoga vrijedi zaroniti u taj Loredanin crno-bijeli svijet, jer kako se u knjizi redaju kolekcije koje svjedoče o godinama koje su prošle, jasno se čita njezina posvećenost poslu koji radi, o čemu svjedoči i monografija kojoj će se uvijek iznova vraćati ne samo zaljubljenici u modu već i svi oni koji cijene istinsku ljepotu. Treba se stoga samo nadati da je Lori prva, a da za njom dolaze drugi koji će ukoričiti svoje modno djelo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije