Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Literarna politika

Ivo Andrić samo srpski, a Držić i Gundulić i naši i tuđi pisci

sporna biblioteka matice srpske
arhiv vl
11.05.2011.
u 17:32

I dok Matica srpska nastavlja objavljivati biblioteku o deset stoljeća srpske književnosti s Držićem i Gundulićem, Matica hrvatska ne smije objavljivati Andrićeva djela

I dok raskošna zlatom izvezena biblioteka Deset vekova srpske književnosti i dalje namjerava mirno objavljivati hrvatske pisce poput Držića i Gundulića, beogradska Zadužbina Ive Andrića sudski priječi da tog nobelovca objavljuje Matica hrvatska. Kod Držića vrijedi dvojna pripadnost, a Andrić je, eto, srpska ekskluziva! Protiv biblioteke Matice srpske koja je još lani u lipnju u prvom kolu objavila i knjigu prof. dr. Zlate Bojović “Poezija Dubrovnika i Boke Kotorske” još su u travnju prosvjedovali  hrvatsko i crnogorsko ministarstvo kulture. Vijenac je objavio veliki tekst o ponovnoj otimačini hrvatske književnosti, a oštru je izjavu nedavno dalo i Društvo hrvatskih književnika. A što o svemu kaže glavni urednik biblioteke i srpski akademik Miro Vuksanović?

 – U knjizi o dubrovačkoj i bokokotorskoj poeziji nalazi se pedesetak pjesnika. O knjigama se obično govori nakon čitanja, a o žestokim prigovorima iz Hrvatske i Crne Gore dao sam izjavu još 27. travnja. Tome nemam što dodati – poručuje Vuksanović i upućuje nas na čitanje knjige koja se nalazi u biblioteci zagrebačkog Filozofskog fakulteta. A u izjavi iz travnja rekao je da će edicija imati knjige Gundulića i Držića, tekstove Pucića i Vojnovića i to zbog poštovanja pravila o dvojnoj pripadnosti pisaca. Tada je rekao i da dubrovačku i bokokotorsku književnost renesanse, baroka i prosvjetiteljstva Matica srpska smatra dijelom zajedničke baštine. Pri tome poštuju i njihovu punu srodnost s istočnohercegovačkim govorima, što znači da su te književnosti nastale na narodnom štokavskom, a ne na čakavskom i kajkavskom narječju.
– Ne preuzimamo nego samo objavljenim tekstovima potvrđujemo ono što je u povijesti južnoslavenskih književnosti poznato. Otuda je naše izdanje pjesništva Dubrovnika i Boke – ustvrdio je Vuksanović poručivši da je dubrovačka književnost i hrvatska i srpska. Vuksanović poručuje ministarstvima kulture da svaka politizacija književnosti donosi samo štetu.

 No, potpuno je drugačije mišljenje predsjednika Društva hrvatskih književnika Borbena Vladovića. – Biblioteka Matice srpske nije pravno, znanstveno, a ni knjiženo pitanje. To je politička stvar. Osobno ne volim kada se politika miješa u umjetnost i literaturu. To je najgore što se literaturi može dogoditi – veli Vladović čije društvo tvrdi da je uvrštavanje Držića i Gundulića u novosadsku ediciju znanstveno i književno nakazno te prljava krivotvorina povijesnih, književnih i duhovnih činjenica te grubi nasrtaj na hrvatsku kulturu.

 Lijepe riječi za srpsku praksu nema ni glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić. Njihov sarajevski ogranak već je na sudu jer je u svojoj biblioteci objavio djela Ive Andrića, koji je neupitno pisac barem dvojne pripadnosti. Kako i središnjica Matice hrvatske u svojim Stoljećima hrvatske književnosti želi objaviti Andrića, novi problemi su na pomolu. – S Maticom srpskom u modernoj povijesti nemamo nikakvih kontakata. No, od objavljivanja Ive Andrića ne odustajemo. Pomno pratimo sve što se događa s našim sarajevskim ogrankom. A mi smo odlučili objaviti tri Andrićeve knjige pod uredništvom Krešimira Nemeca. Za nas je Ivo Andrić i hrvatski pisac. Kakva bismo mi bili Matica hrvatska kada bismo odustali od Andrića – tvrdi Lukić koji kaže da Matičini pravnici razmatraju mogućnosti objave Andrićevih knjiga mimo beogradske Zadužbine. Na čijem je čelu, zanimljivo, držićolog Miroslav Pantić!?

Ključne riječi

Komentara 113

PO
poirot
08:30 12.05.2011.

Ne znam da li su mogli davnašnji dubrovački pisci izjašnjavati se Hrvatima. Poznato je da su početkom XX veka potomci Gundulića proterani iz Dubrovnika kao Srbi-katolici. Vi se ježite na tu priču ali istorijski je potpuno dokumentovana priča u mnogim knjigama i naučnim radovima o Srbima-katolicima koji nisu konvertiti već su od hristanizacije balkanskih prostora bili vezani za Rim, uostalom kao i rodonačelnik kraljevske loze Nemanjić, Stefan Nemanja je bio veliki župan.

Avatar BOTTIZA
BOTTIZA
08:50 12.05.2011.

hahahaha nije mi jasno zasto toliko volite nase portale, ma nabavi poster Hrvatske pa bacaj drkicu svaki dan

Avatar BOTTIZA
BOTTIZA
08:22 12.05.2011.

da skratimo: srbi su govna i ne zaslužuju nikakve komentare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije