Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada istarske županije

Ivani Simić Bodrožić nagrada "Edo Budiša"

Ivana Simić Bodrožić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
13.07.2015.
u 13:10

Ivana Simić Bodrožić dobila je nagradu "Edo Budiša"

        Dobitnica godišnje književne nagrade Istarske županije “Edo Budiša” je Ivana Simić Bodrožić za knjigu “100% Pamuk” koju je objavio VBZ. Nagrada se dodjeljuje u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958.-1984.) koji se iskazao u kratkim pripovjedačkim formama.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Srđan Srdić, Marko Pogačar i Bojan Krivokapić. U užem izboru za nagradu bili su i pisci Sven Popović, Iva Tkalec, Jelena Zlatar, Andrija Škare i Marko Gregur.  

"Petnaest priča Ivane Simić Bodrožić ukoričenih u zbirci '100%' pamuk odlikuje ujednačena visoka književna kvaliteta i autorska samosvijest. Svaka priča na originalan način, s finim (crnim) humorom i naturalističkim smislom za detalj dramatizira žensku svakodnevicu. Ženstvenost, majčinstvo, kućanski poslovi i intimni odnosi u pričama Ivane Simić Bodrožić literarizirani su vjerodostojno i bez uljepšavanja. Lucidna tematizacija aktualnih generacijskih, socijalnih i kulturalnih tenzija u Hrvatskoj ostvarena je uvjerljivim dijalozima, ironičnim konstrukcijama i obratima, te vještim korištenjem sociolekata. Pri tome, već od prve, naslovne priče čitatelj/ica uživa u duhovitosti pripovjedača/ice, u načinu na koji vodi priču i omogućuje mu/joj uvid u male životne istine, koje mu/joj u svakodnevici bježe. '100% pamuk' zbirka je priča koja čini vrh izuzetne godine za hrvatsku kratku priču mladih autora", stoji u obrazloženju žirija u kojem su ove godine bili Boris Koroman, Ivan Sršen, Neven Ušumović i Vanesa Begić.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije