Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi važan položaj hrvatskog maestra

Ivan Repušić novi je šef-dirigent Minhenskog radijskog orkestra

30.03.2012.,  Zagreb - Makedonski pijanist Simon Trpceski i Dirigent Ivan Repusic uz Simfonijski orkestar HRT-a, odrzali koncert u KD Vatroslav Lisinski. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
20.06.2016.
u 14:48

Maestro Repušić na novu će dužnost stupiti na početku sezone 2017/18, a već u rujnu ove godine preuzima mjesto generalnog muzičkog direktora Državne opere u Hannoveru

Svečanim javnim potpisivanjem ugovora u Münchenu hrvatski je maestro Ivan Repušić postao novi šef-dirigent Minhenskog radijskog orkestra. Uz Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Minhenski radioorkestar iznimno je važan dio bogate produkcije te velike medijske kuće, kao i bogatog koncertnog života glavnoga grada Bavarske i velike europske kulturne metropole.

Ovim imenovanjem još je jednom potvrđen rastući ugled maestra Repušića na njemačkoj i europskoj glazbenoj sceni.

Kao najbolji hrvatski dirigent nove generacije, Ivan Repušić, rođen 1978., dokazao se već u domovini, osobito u vrijeme svog mandata direktora Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu te nastupima sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a, a bio je i vrlo uspješan ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igaraRedovito gostuje i u svom rodnom gradu Zadru u kojem je upravo zahvaljujući njegovu umjetničkom vodstvu i predanosti Zadarski komorni orkestar postao ansambl iznimno visoke kvalitete i izvanrednih postignuća.

Vrlo brzo Repušićev veliki talent i marljivost prepoznati su i u inozemstvu, ponajprije u Njemačkoj, u kojoj je već 2010. zauzeo mjesto prvog kapelmajstora Državne opere u Hannoveru, jedne od najvažnijih njemačkih opernih kuća koja ga je već lani izabrala i za svog novog generalnog muzičkog direktora. Na tu će dužnost Repušić stupiti početkom sljedeće sezone, a novu i važnu dužnost u Münchenu obavljat će paralelno, počevši od 1. rujna 2017. godine. U međuvremenu, osim gostovanja za dirigentskim pultom njemačkih i europskih simfonijskih orkestara, Repušić je postao i stalni gost-dirigent Njemačke opere u Berlinu, uz česte nastupe i u Državnoj operi u Dresdenu

Prilikom potpisivanja ugovora, o kojem su izvijestili brojni njemački mediji, direktor Bavarskog radija Ulrich Wilhelm rekao je kako je traženje nasljednika dosadašnjem šefu-dirigentu Ulfu Schirmeru bio težak zadatak koji je trajao gotovo dvije godine.

- Vrlo smo sretni i ponosni što smo uspjeli dobiti takvu izvanrednu umjetničku osobnost poput Ivana Repušića. Njegovo sveobuhvatno znanje, svestrani glazbeni interesi i mladenačka energija upravo odgovaraju profilu nešeg ansambla. Repušićevim angažmanom Bavarski radio ponovo naglašava važnost koju pridaje Minhenskom radijskom orkestru – rekao je Wilhelm.

- Vrlo sam sretan što je već u prva dva moja projekta s Minhenskim radijskim orkestrom – koncertnom izvedbom Puccinijeve opere "La rondine" i Silvestrovskim koncertom, između nas nastao prekrasan sklad i silno se radujem stvaranju glazbe s mojim budućim orkestrom i suradnji s Bavarskim radijom. To jedva čekam i najradije bih počeo već sada! - odgovorio je, potpisujući ugovor, maestro Repušić.

Čestitamo i s još većom radošću iščekujemo svaki njegov novi nastup u Hrvatskoj, a prvi će biti sa Zadarskim komornim orkestrom i sjajnim violinistom Romanom Simovićem 16. i 18. srpnja u Zadru, u okviru programa Glazbenih večeri u sv. Donatu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije