Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Istinita priča iz 16. stoljeća ponovo na kazališnim daskama

'Split,080311- Opera Adel i Mara'
'Matko Biljak'
13.03.2011.
u 18:06

Naslovne uloge nesretnih ljubavnika, splitskog Romea i Julije, Turčina Adela i kršćanke Mare, odlično su odigrali Domagoj Dorotić i Valentina Fijačko

Splićani su mahom pozdravili vraćanje opere “Adel i Mara” Josipa Hatzea na repertoar druge nacionalne kazališne kuće, jer riječ je o splitskom djelu temeljenom na istinitoj priči iz 16. stoljeća koje je posljednji put u Splitu bilo postavljeno 1993. godine.

 

Pljeskom su nagradili subotnju premijernu izvedbu pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija i u režiji Dore Ruždjak Podolski. Naslovne uloge nesretnih ljubavnika, splitskog Romea i Julije, Turčina Adela i kršćanke Mare, odlično su odigrali Domagoj Dorotić i Valentina Fijačko. Uz njih su nastupili Ivica Čikeš, Žana Marendić Bučević, Ljubomir Puškarić, Terezija Kusanović, Špiro Boban, Ozren Bilušić te, po ocjeni mnogih, doista izvrstan Zbor HNK Split.

 

– Drago mi je da je splitska Opera imala hrabrosti postaviti ovo djelo koje pokazuje da se i mladi umjetnici fantastično razvijaju – kazala je operna pjevačica Cynthia Hansel Bakić.

 

– Oduševljen sam što se Josip Hatze opet vratio u Split. Tema opere “Adel i Mara” i danas je vrlo aktualna jer govori o srazu dviju kultura – naglasio je pjevač Tedi Spalato.

 

Premijeri “Adela i Mare” nazočili su brojni splitski uglednici i kulturnjaci, poklonici opera koji su premijeru ocijenili jako dobrom. No, svi se slažu u jednom – scenografija u “Adelu i Mari” bila je jako loša. Siromašna, ni po jednom detalju nije se mogao prepoznati Split, Klis, Dalmacija. Uz to, ni kostimi ni režija nisu ih oduševili.

Ključne riječi

Komentara 1

TM
tesla moj ponos
18:11 14.03.2011.

Opera bez dobre scenografije i kostima nije opera. To je školska priredba u školi na kraju grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije