Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matija Vukšić

'Irokez', intimni dokumentarac o Željku Mavroviću od krvi i mesa

Matija Vukšić, Željko Mavrović
Željko Lukunić/Pixsell
26.11.2010.
u 19:55

U početku je Mavrović bio zatvoren, kao da ga snima televizija za vijesti, a onda mi je na početku jednog snimanja rekao: „Znaš, razmišljao sam, ‘ajmo ovo napraviti onako kako treba, ozbiljno i s maksimalnim angažmanom“

Grand Prix na međunarodnom festivalu studentskog filma u Sofiji financijski mi omogućuje da kupim novi frižider, a nematerijalno gledajući, jako mi je važan - kaže mladi redatelj Matija Vukšić nakon uspjeha njegova dokumentarca “Benjamin”, o mladom Romu koji se učenjem pokušava izdići iznad predrasuda koje vladaju o njegovu narodu.

Film je početkom godine primijećen već na ZagrebDoxu, a očito nije prošao bez traga i za glavnog junaka.

- Nadam se i mislim da je film pomogao Benjaminu - kaže Vukšić.

- Sada je u Norveškoj u srednjoj školi. Neki dan sam se čuo s njegovim ocem i kaže da mu je dobro tamo.

Dobre i loše strane

Za sljedeći Vukšićev film bit će vjerojatno još veće zanimanje s obzirom na to da govori o boksačkom šampionu Željku Mavroviću na način na koji još dosad još nitko nije.

- Dokumentarac “Irokez” nije nikakav sportski panegirik koji sliči na reklamu nego intiman film koji pokazuje Mavrovića kao osobu od krvi i mesa, sa svim njegovim dobrim i lošim stranama. Cijenio sam ga kao sportaša, a sada kada ga poznajem, još ga više cijenim kao osobu. U početku je bio zatvoren, kao da ga snima televizija za vijesti, bio je na distanci s nama. Ali prolazilo je vrijeme (snimali smo skoro godinu dana) i mislim da je shvatio da smo moja ekipa i ja 150 posto u tom filmu. Na početku jednog snimanja rekao mi je: „Znaš, razmišljao sam, ‘ajmo ovo napraviti onako kako treba, ozbiljno i s maksimalnim angažmanom“.

Spasonosni Goran Milić

Zasad još nije poznat termin početka prikazivanja, razmišlja se o otvaranju sljedećeg ZagrebDoxa, a dotad se Matija Vukšić vraća svojem profesionalnom novinarskom angažmanu na HRT-u.

 - Goran Milić i ja radimo novi serijal “Mi Hrvati” koji počinje 1. prosinca na Prvom programu. Radimo portrete stranaca koji žive ovdje i Hrvatsku gledamo iz njihova kuta. Spasio me taj projekt jer, nakon što sam magistrirao filmsku režiju na ADU, gospoda s vrha Informativnog programa stavila me na dnevna dežurstva i radio sam brzinske forme od minutu i pol gdje sam stvarno mogao doprinijeti televiziji i pokazati što sam to naučio na filmskoj akademiji. Ironičan sam, naravno. Ali ništa čudno, na HRT-u nikoga ne zanima u čemu ste stvarno dobri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije