Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Zagreb

Intendantica predstavila svoju zadnju sezonu?

Nagrade03_dav_kul_030712
arhiva
03.07.2012.
u 15:44

Ana Lederer na čelu je HNK do rujna 2013., a kandidati za intendanta su V. Visković i S. Petlevski

Slavljenička, 150. sezona Hrvatskog narodnog kazališta završila je, a umjetnici su naše glavne zvijezde, rekla je intendantica Ana Lederer na početku dodjele godišnjih nagrada tog kazališta.

Ovacije nagrađenima

A nagrade je primila burno pozdravljena nacionalna prvakinja Ivanka Boljkovac za ulogu Janačekove Crkvenjarke, potom bas-bariton Giorgio Surian za ulogu Donizettijeva Dulcamare, glumica Olga Pakalović za ulogu sluškinje Anice iz Vojnovićevih “Maškarata ispod kuplja” te glumac Livio Badurina za slugu iz Tolstojeva “Rata i mira”. Treći je put nagradu Ana Roje dobila solistica Baleta Pavla Mikolavčić za niz uloga, a nagradu Oskar Harmoš izborio je i prvak Baleta Tomislav Petranović, također za više uloga.

Odobravanje nagrađenim umjetnicima kao da je nadglasalo kuloarske rasprave o natječaju za intendanta HNK. Naime, Kazališno vijeće prošlog je tjedna razmatralo molbe pristigle na natječaj objavljen treći put, a koje su, neslužbeno saznajemo, poslali sadašnja intendantica Ana Lederer, kazališni kritičar, urednik i leksikograf Velimir Visković i književnica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sibila Petlevski.

Molbe nisu kompletne

Kako se moglo čuti, dvije molbe nisu bile kompletne te su odbačene, pa će novu sjednicu vijeće održati ovih dana. No, intendantica u dva mandata Ana Lederer jučerašnju tradicionalnu dodjelu nagrada, ali i znakovitu prisutnost potpredsjednika Sabora Nenada Stazića te zamjenice gradonačelnika Jelene Pavičić Vukičević (bili su u predvorju HNK i predsjednik Odbora za kulturu Skupštine grada Zagreba Zvonko Maković, predsjednik HAZU Zvonko Kusić i izaslanica predsjednika Republike Zrinka Vrabec Mojzeš) nije iskoristila za dodatnu predizbornu kampanju. Uostalom, njezin mandat traje do rujna 2013. godine i pred njom je cijela sezona koja nudi deset premijera. Među dramskima ističe se Euripidova “Medeja” u režiji Tomaža Pandura i Čehovljev “Višnjik”, među opernima Verdijeva “Aida” i Wagnerov “Lohengrin”, a među baletnima “Posvećenje proljeća” te “Manon”

I dok je intendantica Ana Lederer, koja treći mandat traži s programom opisanima na čak 150 stranica, u knjižici nove sezone tek je napisala da se posljednjih godina nije riješio ni jedan za HNK vitalan problem, poslovna ravnateljica Stela Telebuh Stazić ipak se pohvalila da je u protekloj sezoni HNK imao 240 predstava s prosječnom popunjenošću od 82 posto, da je predstave gledala 131.000 posjetitelja, da je vlastiti prihod od ulaznica između 3,7 i 4 milijuna kuna te da je ukupan vlastiti prihod u 2011. bio devet milijuna kuna.

Komentara 4

DE
detour
18:13 03.07.2012.

hnk treba radikalni zaokret. hrvatska kultura to zasluzuje.

MI
Milkica
21:55 03.07.2012.

U HNK je ostalo vrlo malo od umjetnosti. Znam da svako vrijeme nosi svoje, ali počevši od svjetlećih ormarića za plakate (koji su postali čista konfekcija), pa do iznajmljivanja prostora HNK za fotografiranje mladenaca... sve skupa više liči na kupleraj nego na umjetničku instituciju. Kao da je jedina svrha postala zarađivanje novaca, nauštrb umjetnika i umjetnosti, naravno.

11
112131
06:48 04.07.2012.

Svi samo pišu treba , treba ali koje su mogućnosti i u kojim uvjetima rade ti ljudi to se nitko ne pita. Balet je do prije nekog vremene bez klime u podkrovnoj dvorani vježbao, a istovremeno davao prekrasne predstave, na pr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije