Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi filmski hit

Igre gladi postale su mračnije i uzbudljivije

Glavni junaci filma
Foto: Arhiva VL
20.11.2013.
u 10:02

Drugi je dio serijala balansiraniji, mračniji i kompleksniji od beskrvnog prvog dijela

U hrvatska kina sutra dolaze “Igre gladi: Plamen”, dugoočekivani drugi dio trilogije snimljene po knjigama Suzanne Collins, koje su i prije ekranizacije bile ogroman hit među (uglavnom mlađim) čitateljima. Podsjetimo, radnja “Igara gladi” događa se u distopijskom Panemu, diktaturi nastaloj na području nekadašnjeg SAD-a, čiji je teritorij podijeljen na 12 okruga, među kojima je središnji (Kapitol) centar kapitala i moći, dok su oni rubni najsiromašniji i najobespravljeniji.

Iz najudaljenijeg 12. okruga dolaze Katniss (Jennifer Lawrence) i Peeta (Josh Hutcherson), pobjednici brutalnog natjecanja na život i smrt u kojem jednom godišnje sudjeluje po dvoje mladih iz svakog okruga. Igre gladi simbolički su podsjetnik na krvoproliće koje se dogodilo prije 75 godina kada se narod pobunio protiv samovolje bogatuna iz Kapitola. U prošlom natjecanju Katniss je pronašla način da nadmudri organizatore igara, u kojima je prvi put preživjelo dvoje natjecatelja. Taj čin narodu je pokazao da postoji način za “hakiranje” društva apsolutne kontrole inspirirajući pobune u brojnim siromašnim okruzima – pobune koje Kapitol pod svaku cijenu želi spriječiti.

Drugi nastavak počinje prikazom Katnissina života nakon pobjede u Igrama koja joj je donijela neželjenu slavu i bogatstvo. Unatoč svemu ona i dalje živi u siromašnoj regiji u kojoj je odrasla, a velikodušna odluka autora da čak sat uvodnog vremena filma posvete prikazu života u dalekim okruzima napokon daje malo okusa “stvarnosti” koji je nedostajao u prvom filmu, potpuno usmjerenom na prikaz borbi i priprema za borbu.Općenito, drugi je film balansiraniji, mračniji i kompleksniji od beskrvnog prvog dijela, a što je najvažnije – puno bolje prikazuje emocije, zbog čega je gledatelju lakše vezati se uz likove. A kraj, koji dakako nećemo otkriti, ostavlja nas u ugodnom iščekivanju finalnog nastavka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije