Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2022. godina u kinu

I sljedeće godine filmskim svemirom vladaju nastavci starih hitova i superjunaci

storyeditor/2021-12-23/jurski_obz_231221.jpg
12.01.2022.
u 16:27

Što ćemo sve u 2022. moći gledati u kinima, kakva će biti bitka među filmašima, koje adute ljubomorno čuvaju i čime će iznenaditi publiku, u kom se pravcu razvija film i hoćemo li govoriti o kontinuitetu ili o djelima koja će rušiti klišeje.

Čovjek se nalaktio na šank i sprema se popiti kavu. U bar ulijeće kordon policije i okružuje ga s uperenim pištoljima. Čovjek se bez riječi predaje, policija ga odvodi, a kamera polako zumira šalicu kave na čijoj pjenici vidimo upitnik. Tako počinje najava za novu inačicu “Batmana” koju bismo u kinima trebali gledati 4. ožujka 2022. Lik koji ostavlja upitnike iza sebe je Riddler, a u filmu se pojavljuju i Pingvin te Žena mačka. Batman (Robert Pattinson) čak ni u Nolanovoj trilogiji nije izgledao tako mračno. Iz najave možemo zaključiti da ga pokreće čista osveta i da se većina radnje događa noću, kao što i priliči čovjeku šišmišu. Batmobil je kockasto vozilo postmodernističkog neprivlačnog industrijskog dizajna, ali vjerojatno puno sposobniji nego ranija Batmanova vozila.

Prema IMDB-u, “Batman” (izvorno “The Batman”, vratili su mu određeni član prvi put nakon 60-ak godina) najiščekivaniji je film iduće godine. Producenti polažu velike nade u film, ali to vrijedi i za gotovo sve druge filmove koje ćemo gledati u 2022. godini. Riddlerovi upitnici dobra su aluzija na stanje filma u kinima u protekle dvije pandemijske godine. Od nove filmske godine svi očekuju jako puno, ali novi sojevi COVID-19 i dalje će diktirati kinematografsku politiku i onemogućavati euforične optimističke prognoze. Dašak nade pruža “Spider-Man: Put bez povratka” koji je na samom kraju 2021. razvalio svjetska kina i u prvom vikendu prikazivanja u svijetu zaradio gotovo 600 milijuna dolara (u Americi 260 milijuna, drugi najbolji vikend svih vremena, producenti su oprezno priželjkivali polovinu tog iznosa), što je važan pokazatelj da je dobra gledanost moguća i u ovakvim uvjetima. Zasad je sigurno samo to da novih filmova neće nedostajati, bez obzira na kakvim ih ekranima gledali. U nastavku slijedi tek djelić onoga što bismo trebali gledati u novoj godini.

Batman nije jedini superjunak koji će vladati kinima, ali mogao bi biti onaj koji će se najčešće pojavljivati jer gostuje i u filmu drugog superjunaka. Flash je superherojski identitet policajca Barryja Allena. O priči se još ništa ne zna, osim što je poznato da Flash ima sposobnosti putovanja kroz vrijeme pa će na svom putovanju upoznati čak dva Batmana. Prvog glumi Ben Affleck, a drugog Michael Keaton od čijeg je Batmana 1989. godine krenula cijela pomama za filmskim superjunacima. Iz DC-jeva filmskog svemira gledat ćemo još i “Black Adama” te novog “Aquamana”. Neće mirovati ni Marvelovi superheroji. Doctor Strange, Black Panther, Thor, Ant-Man i Wasp također dolaze u kina, svaki sa svojim naslovom, a tu je i Morbius kojeg još nismo gledali na filmu. Morbius je liječnik koji je sebe liječio od rijetke bolesti pa se nehotice pretvorio u vampira. Glumi ga oskarovac Jared Leto poznat po izuzetnim tjelesnim transformacijama za potrebe filma, što sugerira da bi “Morbius” mogao biti jedan od zanimljivijih superherojskih filmova.

A kad se Marvelovi i drugi junaci malo maknu u stranu, mjesto će popuniti nastavci poznatih i rado gledanih filmova. Većina velikih studija u ovakvoj situaciji igra na sigurno, a nastavci s atraktivnim glumačkim zvijezdama gotovo su uvijek dobitna kombinacija. Toma Cruisea trebali bismo gledati u dva nastavka. Prvi je “Nemoguća misija 7”. Najave filma te izjave Cruisea i redatelja Christophera McQuarrieja daju naslutiti da su akcijske sekvence u sedmom nastavku najsloženije i najopasnije dosad. Uzbuđenja ne bi trebalo nedostajati ni u filmu “Top Gun: Maverick”, dugo iščekivanom nastavku filma iz 1986. Nekoliko je puta odgađan zbog pandemije, a napokon bi se trebao pojaviti u kinima koncem svibnja. Dva tjedna kasnije dinosauri će još jednom terorizirati ljude u filmu “Jurski svijet: Dominion”. Zanimljivo je da se u filmu, osim Chrisa Pratta i Bryce Dallas Howard iz prethodna dva filma, pojavljuju i glumci iz originalne trilogije, Laura Dern, Sam Neil i Jeff Goldblum. Nakon uspjeha “Ubojstva u Orient Expressu”, Kenneth Branagh opet će režirati i glumiti Herculea Poirota u “Smrti na Nilu”, a partnerica će mu biti Gal Gadot (“Wonder Woman”). Svi koji su voljeli seriju, svakako će pogledati i “Downton Abbey: A New Era” u kojem obitelj Crawley očekuju posjet kralja i kraljice Ujedinjenog Kraljevstva. “Nož u leđa 2” nova je pustolovina detektiva Benoita Blanca kojeg glumi Daniel Craig, a Keanu Reeves još će jednom zaigrati Johna Wicka u četvrtom nastavku serijala.

Ako godina ne bude pogodna za česte odlaske u kino, nema problema. Netflix najavljuje stotinjak novih filmskih naslova. Budući da su pravila za streaming servise drugačija nego za velike ekrane, a dobit im je porasla zbog pandemije, Netflix može snimati filmove koje veliki hollywoodski studiji ne smiju financirati iz straha od gubitka. Pa ćemo tako moći vidjeti ekranizaciju klasičnog Remarqueova romana “Na zapadu ništa novo” u kojoj se pojavljuje i bosanski glumac Edin Hasanović. Od ostalih adaptacija književnih djela treba izdvojiti novu verziju “Ljubavnika lady Chatterley”, fatalni ljubavni par glume Emma Corrin i Jack O’Connell. Guillermo del Torro snimio je novog Pinokija u tehnici stop-animacije, a oprezno se najavljuje i adaptacija Orwellove “Životinjske farme” u režiji Andyja Serkisa čije snimanje kasni zbog pandemije. “Blonde” je biografija Marilyn Monroe, glumi je Ana de Armas, a “Maestro” je priča o turbulentnoj ljubavi slavnog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina i Felicije Montealegre. Režiju potpisuje Bradley Cooper, koji igra i glavnu ulogu. Nema Lady Gage (Feliciju glumi Carrey Mulligan), ali tematika je slična onoj iz filma “Zvijezda je rođena”, pa je moguće da Cooper opet računa barem s oskarovskim nominacijama.

Netflix će ponuditi i lakše sadržaje za širu publiku. Akcijska komedija “Policajac s Beverly Hillsa 4” nova je instalacija već zaboravljenog serijala koja bi trebala oživiti karijeru Eddieja Murphyja. “Fast and Loose” je novi triler Willa Smitha, “Heart of Stone” akcijski je triler s Gal Gadot u glavnoj ulozi, navodno se radi o nekoj vrsti ženske “Nemoguće misije”. Tom Hardy u “Havocu” igra detektiva kojeg lov na dilere droge odvede u smjeru visoke politike. “Sivi čovjek” je akcijski triler braće Russo (“Osvetnici: Rat beskonačnosti” i “Osvetnici: Završna igra”) s Ryanom Goslingom u ulozi bivšeg i vrlo sposobnog CIA-ina agenta kojeg progoni njegova bivša tvrtka. Od filma se strašno puno očekuje jer to je najskuplji Netflixov film dosad – koštao je 200 milijuna dolara i vjerojatno će igrati po kinima prije nego ga puste na streaming. Ako film uspije, bit će to prvi nastavak nove franšize u stilu Jamesa Bonda i Jasona Bournea. Od Netflixovih SF filmova treba istaknuti “Projekt Adam” u kojem se Ryan Reynolds vraća u prošlost kako bi susreo samog sebe u dobi od 13 godina. “Escape From Spiderhead” zbiva se u bliskoj budućnosti, dva zatvorenika sudjeluju u pokusu s drogama koje mijenjaju osjećaje i, naravno, ne ide baš sve onako kako su znanstvenici zamislili. “Apollo 10 ½” mogao bi biti vrlo zanimljiv crtić u kojem se vraćamo u vrijeme čovjekova prvog spuštanja na Mjesec, a ovih deset i pol iz naslova navodno je dob glavnog junaka filma.

Crtića će biti i u kinima. “Mačak u čizmama: Posljednja želja” prati simpatičnog junaka kojeg smo prvi put vidjeli u “Shreku”, u međuvremenu je ostao bez osam od svojih devet života pa je u potrazi za mitološkom Posljednjom željom koja će mu vratiti sve potrošene živote. Vidjet ćemo nove nastavke Ninja kornjača i superježa Sonica, no vjerojatno će najgledaniji crtić biti “Malci: Gruov uspon” u kojem Gru ima 12 godina, odrasta u surovoj četvrti i mašta kako će postati superzločinac. Nakon uspješnih igranih filmova, slikovnica Milana Trenca “Noć u muzeju” oživjet će i u animiranoj verziji, ali samo na Disneyevoj streaming platformi.

Neće nedostajati ni horora. Peti “Vrisak” (zove se jednostavno “Scream”, bez broja) stiže u američka kina već 14. siječnja. 25 godina nakon prve serije ubojstava pojavio se novi ubojica. Kao i u novom “Jurskom svijetu”, i u ovom filmu pojavljuju se glumci izvorne postave “Vriska”, Neve Campbell, Courtney Cox i David Arquette. Novi nastavak “Noći vještica” zove se “Halloween Ends”, a usprkos naslovu ovo će biti kraj jedino ako film žestoko podbaci na kinoblagajnama. Posljednji film iz serijala “Zla smrt” gledali smo još 1992., prije šest godina krenula je TV serija, imala je samo tri sezone, a novi film zove se “Uspon zle smrti”. Jordan Peele, dobitnik Oscara za scenarij filma “Bježi!”, napisao je i režirao horor “Nope” koji bismo trebali gledati u srpnju. Kao što naslov sugerira, o sadržaju se ne zna baš ništa, jedino je prilično sigurno da ćemo i ovaj film gledati s ruba stolice.

David Fincher (“Klub boraca”) već dvadesetak godina pokušava napraviti “Ubojicu” (“The Killer”) po istoimenom stripu i napokon mu je to omogućio Netflix. To je priča o uspješnom plaćenom ubojici kojem se odjednom probudi savjest i počinje se slamati, premda klijenti žele da nastavi s poslom. Buzz Luhrman (“Moulin Rouge”) snimio je zasad još neimenovanu biografiju Elvisa Presleya. Film je postao poznat kad je tijekom snimanja Tom Hanks (glumi Elvisova menadžera Toma Parkera) postao prvi hollywoodski glumac koji je javno priznao da je obolio od COVID-19. Snimanje je više puta prekidano zbog pandemije, ali film bismo napokon trebali vidjeti u lipnju. Roland Emerich koji uživa prikazivati najrazličitija uništavanja našeg planeta (“Dan nezavisnosti”, “Dan poslije sutra”, “2012.”) u filmu “Moonfall” razaranja je podigao na sasvim novu razinu. Premisa filma kaže da je netko ili nešto pomaklo Mjesec iz njegove orbite i naš prirodni satelit počinje nekontrolirano juriti prema Zemlji. Ako pretpostavka i jest blesava, specijalni efekti su sigurno savršeni. Glavnu ulogu igra Halle Berry, a film bismo trebali gledati u veljači. Michael Bay (“Armagedon”, “Transformeri”) redatelj je filma “Ambulance”. Nakon pljačke dvojica kriminalaca ukradu vozilo hitne pomoći i počinje jurnjava po Los Angelesu. Film je američka prerada istoimenog danskog filma iz 2005. godine. Još brži mogao bi biti “Bullet Train”, akcijski triler Brada Pitta i Sandre Bullock. U superbrzi vlak ukrcava se pet profesionalnih ubojica, svaki sa svojim zadatkom, no ispostavlja se da njihovi poslovi ipak imaju nešto zajedničko.

Godinu će zaključiti “Avatar 2” Jamesa Camerona. Jake Sully ostao je mirno živjeti na Pandori, ali kad planetu zaprijeti opasnost, Neytiri i on moraju okupiti vojsku i spasiti svoj svijet. Dugo najavljivani nastavak počinje se prikazivati 16. prosinca, gotovo u dan točno 13 godina nakon prvog filma. A na sam Božić u kina stiže “Babilon”, novi film oskarovca Damiena Chazellea (“La La Land”). U filmu glume Brad Pitt, Tobey Maguire, Margot Robbie, Eric Roberts i Max Minghella. Sadržaj filma još uvijek je najstroža tajna, tek se pretpostavlja da je radnja smještana u zlatno doba Hollywooda, a datum prikazivanja sugerira da Chazelle opet računa na Oscare. Sretna vam nova filmska godina! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije