Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova sezona

"I samo tako..." i dalje svoje gledatelje smatra budalama kojima sve treba crtati

Druga sezona serije "And Just Like That..."
PictureLux/PICTURELUX
27.06.2023.
u 13:33

Na streaming servisu HBO Max predstavljene su dvije nove epizode serije "I samo tako..." nastavka legendarnog "Seksa i grada"

Nakon odgledane prve dvije epizode druge sezone serije "I samo tako...", neslavnog nastavka kultnog "Seksa i grada", koja je na HBO Maxu izašla u četvrtak, nismo se mogli ne zapitati – misle li showrunneri da smo mi, publika, baš totalne budale?

Iako je "Seks i grad", serija koja je obilježila kasne 90-e i rane 2000-e godine, možda u tom razdoblju i opravdano ponijela titulu emancipirajućeg i hrabrog TV programa koji je jasno i glasno proglasio da ženska seksualnost nije i ne treba biti tabu – original gledan iz perspektive 2023. godine i nije baš najbolje ostario. No na stranu problematične primjedbe o homoseksualnosti i transrodnosti, stereotipni prikazi ženstvenosti koja se temelji na ljubavi prema cipelama i kontinuirana pouka da je ženi za potpuno ostvarenje ipak potreban muškarac, avanture blentave četvorke Carrie, Mirande, Charlotte i Samanthe mogle su ostati savršeno dobar "grešni užitak" za sva vremena. No onda su uslijedila i dva bolna filmska nastavka, jedan od drugog gori, e da bi sve kulminiralo i novom TV serijom "I samo tako...".

Očigledno svjesni pogrešaka iz prošlosti, kreatori nove serije na čelu s Michaelom Patrickom Kingom svim su se silama bacili u "woke" vode 21. stoljeća – na najočitiji mogući način. Prvu sezonu obilježio je izostanak legendarne Samanthe zahvaljujući višegodišnjem antagonizmu Kim Cattrall i ostatka glumačke postave (Samanthu ćemo ipak navodno vidjeti u videopozivu kasnije ove sezone), ali i smrt jednog od najvažnijih likova, Face. Druga sezona pak nastavlja točno gdje smo prošle godine i stali – Carrie uspijeva otvoriti srce i polagano se izboriti s gubitkom središnje figure svog života, ali sada više nije siromašna seks-kolumnistica s kojom se možemo poistovjetiti, već privilegirana i uštogljena žena koju ju je sram u vlastitom seks-podcastu govoriti o – vaginama. A kad se podcast otkaže i ona ostaje bez posla, to ne znači apsolutno ništa jer pored naslijeđenih Facinih milijuna Carrie i ne treba raditi.

Ni neurotična alkoholičarka Miranda u posljednjih 25 godina nije naučila baš ništa pa, nakon što je po tko zna koji put ostavila svog partnera Stevea, odlazi u losangelesku avanturu s Che, nebinarnom osobom meksičko-irskog podrijetla kojoj u drugoj sezoni nebinarnost i etnicitet barem nisu jedine definirajuće osobine, jer im se dodaju neiskrenost, netransparentnost i strah od vezanja. Kako bi se iskupili za blještavo bijelu glumačku postavu originala, s nama su ponovno i nove junakinje – crnkinje Nya Wallace i Lisa Todd Wexley te Indijka Seema Patel, od kojih su prve dvije tu valjda da "ispune kvotu", a potonja kao blijeda zamjena žderačici muškaraca Samanthi. Makar, neuroze šašave Charlotte oko svog, gle opet, nebinarnog djeteta Rocka i kćeri Rose koja se bori s vlastitim odrastanjem u privilegiranoj sredini bar graniče sa simpatičnošću.

Kao i previše medijskog sadržaja ovih dana, "I samo tako..." i u ovoj sezoni smatra da gledateljima treba doslovce nacrtati poantu u pitanjima poput sistemskog rasizma ili identitetske politike. Pa je tako, primjerice, ultrabogati crnački par Todd-Wexley pozvan na prestižnu Met Galu, ali suprugu Herbertu u odijelu vrijednom poput godišnje plaće jednog vozača taksi ne želi stati jer je – crnac.

Da se razumijemo, nije problem što se "I samo tako..." trudi uhvatiti korak s vremenom i problematizirati klasu, rasu, rodno izražavanje i seksualne orijentacije. Problem je u tome što to rade tako prokleto loše i površno. No, kao što to obično biva, "samo tako", mazohistički ćemo pogledati i ovu sezonu do kraja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije