Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gostovao u 'akzentu'

I Bečani prepoznali veličinu Despotove umjetničke snage

Dragan Despot
pixsell
25.10.2013.
u 14:11

Despot je Krležin roman koji govori o pobuni intelektualaca protiv moralne hipokrizije modernog društva potonulog u laži i licemjerje adaptirao u monodramu za koju je glazbu napisao Arsen Dedić.

Gostovanje prvaka Drame Hrvatskog narodnog kazališta Dragana Despota ovog tjedna u bečkom kazalištu Akzent s monodramom \'\'Na rubu pameti“, nastaloj prema istoimenom romanu Miroslava Krleže bila je prava kazališna poslastica za Bečane. Uživali su ne samo u veličini Despotove umjetničke snage i njegovoj vrhunskoj interpretativnoj razini izričaja nego i u frapantnoj aktualnosti sadržaja romana koji bi, kako je u preporuci zašto pogledati ovu monodramu stajalo \'\'mogao biti napisan i danas kada društvo neuklopljenog pojedinca, spremnog na borbu za istinu, melje u mlinu svojih institucija, a prljave su političke igre istodobno nepromijenjene gotovo svih sedam desetljeća, od nastanka Krležina romana“.

Despot je Krležin roman koji govori o pobuni intelektualaca protiv moralne hipokrizije modernog društva potonulog u laži i licemjerje adaptirao u monodramu za koju je glazbu napisao Arsen Dedić. Nagrađen je burnim aplauzom bečke publike, koja mu je tako zahvalila na vrhunskom kazališnom događaju.

- Iznimna mi je čast bila igrati za naše ljude u Beču - rekao je Despot za Večernji list istaknuvši da je drama sve aktualnija kako društvo ide u sve veću hipokriziju, bez obzira što je napisana još daleke 1938. godine.

- To nije kronika samo jednog, Krležinog vremena nego kronika za sva vremena jer je moralno determinirana i tiče se čovjeka - dodao je napomenuvši kako je igranje u ovoj monodrami za njega svaki put „prava svetkovina duše“.

„To je predstava koja produžuje moj san o poslu kojim se bavim“, rekao je Despot dodavši kako ima u planu monodramu \'\'Na rubu pameti“ odigrati i za gradišćanske Hrvate.

„Gradišćanski Hrvati su poveznica Austrije i Hrvatske i kao takovima je važno prenositi hrvatsku riječ na način da osjete dio svog nacionalnog identiteta posredstvom velikih autora, pa tako i Krleže, koji je pripadao i njima i cijeloj srednjoj Europi“, zaključio je prvak Drame HNK Dragan Despot.

Despotovo gostovanje u Beču s monodramom \'\'Na rubu pameti“ inicirao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

>>Dragan Despot gostuje u Beču s „Na rubu pameti“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije