Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Jorge Zepeda Patterson "Iskvareni"

Hvala ti, Bože, što u Hrvatskoj nemamo barem narkokartele!

Foto: arhiva Fraktura
05.02.2018.
u 14:26

Vlasnici medija samo su jedna karika u lancu sveopće iskvarenosti i korupcije. Dojmljive su stranice gdje se vlasnik medija “pere” pred ministrom kako je tekst objavljen bez njegova znanja, da bi kada skandal odjekne u cijelom svijetu, slavio istraživačke moći svog novinara

Jorge Zepeda Patterson je novinar, dugogodišnji politički i ekonomski analitičar. Živi i radi u Meksiku, a to znanje definitivno mu je pomoglo da napiše uzbudljivi politički triler “Iskvareni” (Fraktura, urednik Roman Simić, prijevod Tamara Horvat Kanjera, 149 kuna), priču nakon koje čitatelj u Hrvatskoj skrušeno pomisli tek: “Hvala ti, Bože, što mi nemamo narkokartele!”.

“Iskvareni” počinju ubojstvom prelijepe žene, glumice iz filmova B produkcije, čije je tijelo nađeno odbačeno u nekom jarku. Kada zemljište na kojem je leš pronađen novinar kolumnist poveže s ministrom unutarnjih poslova, a cijeli Meksiko zna da mu je bila ljubavnica, počinje istraga koja se grana u nekoliko pravaca: tko je ubojica, tko želi ušutkati (zapravo ubiti) novinara, čiji se sve interesi – politički ali i financijski, prelamaju oko tog ubojstva?

U središtu priče je novinar, ali i njegovo troje prijatelja iz djetinjstva, koji ga pokušavaju zaštititi. No kroz sve stranice ovog romana pred čitateljem se rađa slika suvremenog meksičkog društva, premreženog korupcijom najgore vrste. Tamo političari grabe vlast samo kako bi se domogli kuverti s milijunskim iznosima ili pak stana u Miamiju... Sve ima svoju cijenu, od vojske, policije, politike, tajnih službi, a najjači igrači nisu oni na vlasti, već ljudi iz sjene – moćnici najvećih narkokartela, na čiji se mig ubijaju cijele obitelji.

Kada ovu uzbudljivu priču čita novinar, ona postaje još uzbudljivija jer govori i o tome kako zapravo funkcionira medijski svijet. Naravno, vlasnici medija samo su jedna karika u lancu sveopće iskvarenosti i korupcije te su tako dojmljive stranice ovog romana gdje se vlasnik medija “pere” pred ministrom kako je tekst objavljen bez njegova znanja, da bi u trenutku kada si ovaj puca u glavu, a skandal odjekne u cijelom svijetu, slavio istraživačke moći svog novinara.

Komentara 4

BL
bljak007
14:36 05.02.2018.

IMA IMA.

AR
Artukovic
16:24 05.02.2018.

Nepostoji vise neovisno,objektivno,neiskvareno novinarstvo

GO
goronja
22:00 05.02.2018.

Zato Hrvati i Srbi imaju narkokartele od Meksika do Juga Amerike, sve same glavne gazde, lud je onaj ko misli kako su latinosi bili ili jesu gazde. El Chapo i Escobar su male bebe i piuni bili za glavne šefove iz Hrvazske i Srbije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije