Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božić u New Yorku

Hrvatski umjetnici obilježit će prosinac u metropoli svijeta

 “Macbeth poslije Shakespeare”
arhiva VL
07.12.2011.
u 18:11

Ivica Buljan treću godinu zaredom gostuje u teatru La MaMa slavne Ellen Stewart koja je nedavno preminula. Predstavlja djelo “Macbeth poslije Shakespearea” koje je napisao poznati Heiner Muller

Newyoršku prosinačku kulturnu ponudu ove su godine znatno obogatili i hrvatski umjetnici, od slikara do glumaca i glazbenika. A da se uz sport i kulturu narodi najbrže i najbolje zbližavaju, potvrđuje i odličan solistički koncert Renate Pokupić, održan 4. prosinca u prostoru kolekcije Frick na Manhattanu. U povezivanju s američkom publikom najuporniji je redatelj Ivica Buljan koji od 8. do 11. prosinca, treću godinu zaredom, gostuje u teatru La MaMa slavne Ellen Stewart, koja je nedavno preminula. Predstavlja djelo “Macbeth poslije Shakespearea” koje je napisao poznati Heiner Muller, a gostuju glumci iz ljubljanskog Mini Teatra i Novog kazališta Zagreb.

Sanja Iveković u MoMi

U muzeju moderne umjetnosti MoMa na Manhattanu 13. prosinca otvara se izložba Sanje Iveković, najpoznatije hrvatske umjetnice u inozemstvu. Američki kritičari naglašavaju da je vrhunac karijere svakog umjetnika dobiti izložbu u jednom od najvažnijih muzeja na svijetu te je to veliko priznanje za Iveković, ali i za Hrvatsku. Sanja Iveković jedna je od najpriznatijih konceptualnih umjetnica, a njen su medij fotomontaže, instalacije i video. U Americi, gdje je do sada imala 14 izložbi, najavljuju je i kao prvu umjetnicu koja se proglasila feministicom u Hrvatskoj.

U slavnoj dvorani Carnegie Hall 17. prosinca na koncertu pod nazivom “Hrvatsko-američki Božić” odzvanjat će hrvatske božićne pjesme i čut će se naša poezija, a gostuju američki glumac Armand Assante, glumica Zrinka Cvitešić, pijanistica Marija Pranjić u pratnji Mateja i Petra Pranjića i dirigent Igor Savina. Organizatori su koncerta Jakov Sedlar i “The Ollendorff Centar.”

Zagreb u Velikoj Jabuci

U New Yorku će 16. prosinca američkim prijateljima Turistička zajednica Zagreba predstaviti božićnu atmosferu glavnog grada Hrvatske uz domaće specijalitete, promociju turističke ponude te uz gostovanje hrvatskih umjetnika. Hrvatski konzulat u New Yorku u povodu potpisivanja ugovora o pristupanju RH Europskoj uniji organiziranjem koncerta pijanista Javora Bračića 19. prosinca za članove diplomatskog zbora i iseljenike završava hrvatsku prosinačku kulturnu ponudu u Velikoj Jabuci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije