Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Hrvatska naivna umjetnost ponovo dobiva komplimente u svijetu

'naiva izlozba hrvatskih umjetnika u ukrajini '
'Photoshop'
31.03.2010.
u 16:14

Prema riječima Milana Nađa, predsjednika HDLU naši suslikari i kipari i njihova djela u Ukrajini izuzetno dobro primljeni gdje god smo boravili.

Uz veterane hrvatske naive Ivana Večenaja i Miju Kovačića, te srednju generaciju stvaralaca među kojima su Fišter, Nađ, Topljak, Seleš, Andrašić, Huzjak, Horvat, Milan Generalić, Mihinica, Kefelja, Kolarek i mnogi drugi, odnedavno se u Ukrajini u tri grada predstavlja hrvatska naivna umjetnost. U organizaciji Hrvatskoga društva naivnih umjetnika i zagrebačke Galerije Mirko Virius te Veleposlanstva Ukrajine i uz potporu Ministarstva kulture RH, čak četrdeset pet umjetnika koji su članovi Hrvatskog društva naivnih umjetnika pozvano je na zajedničku izložbu izvan Hrvatske. Njihove slike i kipove s najrazličitijim temama, no još uvijek s prevladavajućim idiličnim prizorima iz seoskoga života, prvo su vidjeli građani mjesta Ivana Frankivska, ovih dana su na ogledu stanovnicima Kijeva, a kao treća izložbena “stanica” u Ukrajini izložba će od 7. travnja biti u Lavovu.

– Veliko je zanimanje za hrvatsku naivu u Ukrajini, izuzetno su nas lijepo primili. Ovo je prvi put da se na izložbi izvan Hrvatske predstavlja naš HDNU koji ima osamdesetak aktivnih članova. Na izložbi su zastupljeni naivni umjetnici pripadnici hlebinske škole, jadranskog područja i ostalih krajeva Lijepe Naše. Uz svjetski poznata imena Ivana Večenaja i Miju Kovačića, na ovoj su izložbi zastupljeni osnivači našeg društva, a velika većina umjetnika je izlagala u Europi i svijetu. Njihova djela nalaze se u mnogim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Naša galerija “Mirko Virius” u Zagrebu i Muzej naivne umjetnosti čuvaju najveća djela velikana hrvatske naive. Izlažemo najbolje radove stvaralaca druge, treće generacije naivnih slikara i kipara. Rekli smo Ukrajincima da o našoj naivnoj umjetnosti ima puno lijepih riječi velikih povjesničara umjetnosti i galerista – kazao nam je o ovoj izložbi Milan Nađ, predsjednik HDNU, nakon povratka iz Ukrajine.

Tročlani žiri odabrao je sve radove koji su krenuli na put izvan naše zemlje, tako da nema nijednoga koji nije u životu sudjelovao na dvadeset do trideset izložbi.

– Uspostavili smo sjajnu suradnju s Ukrajincima, imaju i oni sličnu udrugu. A dobro smo se razumjeli i zbog jezičnih sličnosti. Čak smo i zapjevali zajedno – rekao nam je Milan Nađ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije