Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teen junak u žar ptici

Hrvatska je bila prva zemlja koja je Adriana Molea uvrstila u lektiru

arhiva Žar ptica
07.04.2022.
u 09:47

Roman Sue Townsend slavi 40. rođendan, a nova predstava je za starije od dvanaest godina

Svi koji su 1982. imali malo previše godina da ih oduševe romani za djecu i mlade nisu se nimalo iznenadili kada je J. K. Rowling svom junaku Harryju Potteru na lice stavila okrugle naočale jer baš takve nosio je još jedan britanski školarac iz knjiga koji je osvojio cijeli svijet. On je Adrian Mole, tinejdžer, junak romana Sue Townsend, kojeg je ova britanska književnica, nakon spektakularnog uspjeha prvog romana "Tajni dnevnik Adriana Molea", objavljenog 1982. godine, održala na životu u još sedam knjiga dnevničkih zapisa, od kojih je zadnja objavljena 2009. godine.

Veza Adriana Molea i Hrvatske vrlo je jaka, jer upravo je Hrvatska bila prva zemlja koja je ovaj roman uvrstila u obaveznu školsku lektiru. Uz Adriana su tako odrastale generacije i mnogi ga se i danas vrlo rado sjećaju. Za kultni status romana "krive" su svima bliske situacije odrastanja, ali i specifični britanski humor (onaj najtoplije vrste) koji je na našim prostorima uvijek odlično prolazio, čemu je možda najbolji dokaz obožavana TV serija "Mućke".

A Adrian još od osamdesetih u hrvatskoj lektiri dokazuje kako se nekada (studioznije) promišljao nedostatak dobrog štiva za mlade. Isti takav nedostatak vlada i u kazalištu jer u jednom trenutku djeca prerastu bajke i predstave poput "Družbe Pere Kvržice", a još nisu dovoljno odrasla za kazalište za odrasle. A naslova za tinejdžere zapravo je puno, puno premalo. Stoga je važna inicijativa Kazališta Žar ptica da u povodu 40. godišnjice objavljivanja romana na scenu postavi "Tajni dnevnik Adriana Molea", priču koju je autorica stvorila kada je imala tridesetak godina i sina tinejdžera, što je i čini toliko autentičnom i bliskom i djeci i roditeljima.

U Žar ptici Adriana je režirala Saša Broz, po prijevodu Zlatka Crnkovića i u dramatizaciji Dore Delbianco, a naslovnu ulogu tumači Bogdan Ilić, a u ostalim su ulogama: Vesna Ravenšćak, Filip Nola, Dunja Fajdić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Drago Utješanović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije