Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaćanje doprinosa

Hrvatska ipak dobila novih 63 samostalnih umjetnika

koreograf leo mujić
anto magzan/pixell
20.06.2012.
u 19:33

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ipak je potpisala 63 rješenja o novoprimljenim samostalnim umjetnicima u HZSU. Lani su pristigla 172 zahtjeva, 107 je odbijeno, dvoje kandidata je odustalo

Hrvatska je unatoč kašnjenju od nekoliko mjeseci ipak dobila nove samostalne umjetnike kojima će država plaćati doprinose. Od 172 zahtjeva, pozitivno je riješeno njih 63, negativno 107, a dva su kazalištarca odustala od zahtjeva čekajući odluke stručnih povjerenstava i obavezni potpis ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Među novim članovima HZSU-a tako su se našli koreograf svjetskog glasa Leo Mujić, kazališni redatelj Miran Kurspahić, filmski redatelj Aldo Tardozzi, glumica Ana Majhenić, glumac Robert Bošković Žarak, književnica i kolumnistica Ivana Simić Bodrožić, književnik Denis Peričić, pjevačica Mirela Priselac, bariton Ljubomir Puškarić, skladatelj i član kvarteta Gubec Rajko Suhodolčan, fotograf Ratko Mavar... Na internetskim stranicama HZSU-a objavljen je kompletan popis – 63 imena te da je u postupku revizije bilo čak 632 umjetnika, no nisu objavljeni i podaci o rezultatima revizije. No, objavljen je podatak da je s posljednjim danom 2011. godine u članstvu HZSU-a bilo 1296 članova.

Još na kraju prošle i početkom ove godine situacija novih članova (uostalom kao i lani) nije bila blistava. Tada su stručna povjerenstva i umjetnici obaviješteni da je za prva tri mjeseca 2012. godine država namijenila samo 5,350.000 kuna za doprinose, što nije bilo dostatno ni za postojeće članove, a kamoli za nove. No, ministarstvo Andree Zlatar Violić očito je pronašlo (financijsko) rješenje pa se nije dogodio presedan te je Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika dobila nove članove, a očito je za njih i pronađen novac u državnom proračunu. Prošla vlada je za ministra Jasena Mesića pokušala ponuditi novo zakonsko rješenje za samostalne umjetnike (uvođenje minimalnih cenzusa, ali i ukidanje Zajednice), no prijedlog umjetnici nisu podržali.

Komentara 2

MI
Milkica
08:18 21.06.2012.

Dobili smo jednog novog umjetnika, dva nova umjetnika, tri nova umjetnika > novA šezdeset tri umjetnika. Sram vas bilo, ne znate osnove svog jezika.

OB
OBSERVER8
21:13 21.06.2012.

pouke o jeziku treba staviti svaki dan tri minute između vijesti i sporta-sve tv i radio stanice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije