Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moguš o fonetici

Hrvatska dobila prvu cjelovitu akcentuaciju Baščanske ploče

milan moguš
boris ščitar/pixell
12.10.2010.
u 14:45

U velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu predstavljena je "Povijesna fonologija hrvatskoga jezika" akademika Milana Moguša. Riječ je o dopunjenom izdanju knjige koju je još 1971. godine objavila Matica hrvatska.

Hrvatska je dobila prvu cjelovitu akcentuaciju čuvene Baščanske ploče, rečeno je na predstavljanju knjige "Povijesna fonologija hrvatskoga jezika" predsjednika HAZU-a Milana Moguša. Riječ je o knjizi koja se bavi poviješću glasova u hrvatskom jeziku, a koja je prvi put objavljena još 1971. godine u izdanju Matice hrvatske. Knjiga je otada potajno posuđivana, a ovo drugo izdanje je i prošireno i dopunjeno novim fonološkim saznanjima.

Akademik Radoslav Katičić knjigu je nazvao krunom Moguševa životnoga djela. 

- Ako je koja knjiga školska, onda je to ova - rekao je Katičić i priznao da je iz prvog izdanja i sam učio o fonologiji hrvatskoga jezika kada je postao profesor slavistike na Bečkom sveučilištu. Akademik Stjepan Damjanović istaknuo je da Moguševu knjigu resi jasnoća gledišta te da knjiga donosi nove spoznaje, i vlastite i tuđe.

Vedran Mlikota pročitao je Baščansku ploču uz pomoć Moguševe akcentuacije, dakle, približno onako kako su je čitali Hrvati prije tisuću godina. Predstavljanje je završilo šarmantnim nastupom KUD-a Šoto iz Jurandvora.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije