Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mi i iTunes

Hrvati neće moći legalno ''skidati'' Beatlese do poslije 2011. godine

The Beatles
08.12.2010.
u 07:07

Neslužbeno se govori da smo Appleu premaleno i nezanimljivo tržište za iTunes, ali kako to onda ne vrijedi za iPod i iPhone!?

Godina u kojoj obilježavamo sedamdeset godina od rođenja Johna Lennona, odnosno trideset od njegove smrti (podsjećamo, ubijen je upravo na današnji dan 1980. godine) prikladno je obilježena objavljivanjem remasteriranih svih Lennonovih samostalnih izdanja. No, nije nimalo slučajno ni da se u isto vrijeme cjelokupni katalog Beatlesa, sve njihove pjesme pojedinačno i cjelokupni albumi, prvi put ponuđeni u digitalnom obliku na Appleovu iTunesu.

 Bilo je puno rasprava o tome kako će “digitalna” publika reagirati na bend koji se raspao davno prije nego što su se mnogi iz nje rodili. Uzmemo li u obzir da su najprodavaniji izvođači na iTunesu imena poput Black Eyed Peasa, Lady Gage, Jasona Mraza, Coldplaya, Taylor Swift, Kesha, Flo Ride i slična, strah da Beatlesi u novom mediju neće dobiti primjerenu pozornost bio je vrlo opravdan. No, pokazalo se suprotno. Samo u prvih tjedan dana prodano je više od dva milijuna downloada pojedinačnih pjesama, odnosno više od 450 tisuća albuma.

 Kao da su šezdesete

 Sljedeći tjedan bit će zaokružen prvi mjesec Beatlesa proveden na netu, a već se govori o tome da je pao novi internetski rekord jer se uobičajene brojke prodaje u slučaju glazbenih superzvijezda u prvom tjednu kreću od od 100 tisuća do 300 tisuća po pjesmi, odnosno od 40 tisuća do 270 tisuća albuma.

 - Kada pogledamo na top-ljestvice u posljednja dva do tri tjedna, može nam se činiti kao da su ponovno šezdesete kada je bilo normalno da Beatlesi s više pjesama i izdanja drže sam vrh ljestvica najprodavanijih singlova i albuma, što dodatno govori o njima kao definitivno najvećem bendu svih vremena - kaže Dario Draštata iz diskografske kuće Dallas koja na ovom teritoriju distribuira CD-ove Beatlesa. Međutim, njegovo zadovoljstvo može biti isključivo na razini osobnog, ne i profesionalnog jer u Hrvatskoj s Beatlesima nije prodan nijedan jedini klik. No, to nije pitanje neukusa naše publike, nego apsurdne činjenice da kod nas Apple (računalna tvrtka koju se nikako ne smije brkati s istoimenom diskografskom kućom Beatlesa!) prodaje iPod, iPhone i druge uređaje za slušanje glazbe, ali u Hrvatskoj mogućnost skidanja s iTunesa naprosto ne postoji.

Kontradikcije

 - Neslužbene informacije govore da smo im navodno premalo i nezanimljivo tržište, što je opet u kontradikciji s interesom za njihove proizvode - kaže Draštata. - S druge strane, možda ih je obeshrabrilo i naše zakonodavstvo i birokracija. “Dallas” kao ekskluzivni zastupnik EMI-ja, što uključuje i katalog digitalnog downloada čiji su Beatlesi dio, dogovara s EMI-jem da se na našem teritoriju otvori mogućnost legalnog downloada kataloga Beatlesa čim istekne ekskluziva iTunesa koja traje još 2011. godine, a za sada je nepoznato točno do kada.

 

NAJPOPULARNIJE PJESME I ALBUMI

Pjesme

Nije čudno da među najčešće "skidanim" pjesmama nema nekih koje se smatraju najkvalitetnijima (“A Day In The Life”, “Tomorrow Never Knows”, “Strawberry Fields Forever” npr.) jer iTunes funkcionira po principu popularnosti. Recimo, u deset najčešće skidanih pjesama u prva dva tjedna nalazi se “Blackbird” koja nikada nije objavljena kao singl. Ostale su pjesme: “Let It Be”, “ Here Comes the Sun”, “In My Life”, “Hey Jude”, “Come Together”, “Yesterday”, “Twist and Shout”,  “While My Guitar Gently Weeps” i “With a Little Help From My Friends”.

Albumi

Top-ljestvica pet najprodavanijih albuma na iTunesu manje-više u potpunosti se poklapa s najtraženijim albumima na CD-ovima, a prije toga LP pločama. Na prvom je mjestu “Abbey Road” (1969.), a slijede dvostruki “The Beatles” (tzv. bijeli album iz 1968.), “Sgt. Peppers” (1967.), te kompilacije, tzv. crveni i plavi album.

Ključne riječi

Komentara 5

ME
Melkior
11:33 09.12.2010.

\"Nekada sam trebao tri sata stajati kod radia kako bi cuo jednu pjesmu \"Beatlesa\" a sad se svugdje svira rokenrol 24 sata na dan.\" Branimir Stulic, 1990

MV
Mato Vilac
15:50 08.12.2010.

A možemo li skidati onda Beyoncé?

ZV
zvone247
10:26 08.12.2010.

ma super, MOLIM vas, štovane, u Appleu da dođete što prije sa šeširom da vam ubacim koju kunu, evo baš mi je ostalo nešto, pa ne znam kud ću s tim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije