Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buran sastanak u Ministarstvu

Houellebecqa igraju, Županija neće dati novac za ljetni festival

25.08.2014., Dubrovnik - Svecano zatvaranje Dubrovackih ljetnih igara ispred crkve svetog Vlaha obiljezio je Opera gala koncert u izvedbi Zagrebacke filharmonije pod ravnanjem maestra Iva Lipanovica s vodecim svjetskim baritonom Zeljkom Lucicem i sopranis
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
28.05.2015.
u 16:06

Na sastanku u Zagrebu dogovoreno je da će manjak od 650.000 kuna, koji neće isplatiti Županija, platiti Ministarstvo i Dubrovnik

Većinom glasova (omjer je navodno bio četiri prema tri) Festivalsko vijeće Dubrovačkih ljetnih igara potvrdilo je program 66. festivala na kojem se nalaze i "Elementarne čestice", adaptacija romana Michela Houellebecqa. Kako se Dubrovačko-neretvanska županija i dalje protivi Houellebecqu i neće financirati Igre, manjak od 650.000 kuna preuzet će Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik.

Krajnje žestoka rasprava

Rasprava na vijeću, koje je održano u Ministarstvu kulture, navodno je bila krajnje burna. Slučaj Houellebecq, nezabilježen u dugoj povijesti Igara, započeo je župan Nikola Dobroslavić, inače profesor filozofije i engleskog jezika, koji je zatražio procjenu sigurnosnog rizika od Ministarstva unutarnjih poslova zbog igranja Houellebecqa. MUP je potvrdio sigurnosni rizik, o čemu su Igre obavijestile javnost i navijestile promjenu programa. No tada u igru uskače kulturna javnost, podršku v. d. ravnatelja dramskog programa Mani Gotovac daju hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca, svjetski mediji pišu o umjetničkoj cenzuri u Hrvatskoj, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavljuje da MUP može osigurati predstavu, ali da će za to Igrama ispostaviti dodatnu fakturu.

Izlaz je stoga u posljednji trenutak nađen u dodatnim financijerima, Ministarstvu kulture i Gradu Dubrovniku, pa glumačka ekipa, u kojoj su Zoran Prodanović Prlja, Nina Violić, Jelena Miholjević, Nataša Janjić, Sebastian Cavazza, Stipe Kostanić, Senka Bulić, Marko Mandić, Matija Čigir, Lucija Šerbedžija..., može početi pokuse u Zagrebu, i to pod paskom redatelja Ivice Buljana. Adaptaciju romana potpisuje Velimir Grgić i ona je odavno spremna za početak rada na predstavi čija je premijera bila najavljivana za 20. srpnja, a trebala bi se odvijati na plaži u Kuparima, dakle na ruševinama nekadašnjeg vojnog odmarališta u blizini Dubrovnika.

Vojno odmaralište

Iako se prije nagađalo da bi francuski pisac, čiji je roman "Pokoravanje" objavljen točno na dan kada je izvršen krvavi napad na parišku redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo, mogao doći na premijeru u Dubrovnik, nakon ovakvog razvoja događaja to je teško očekivati. Ipak, dramaturgija ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara pokazala se ekstremno stresnom pa nas više nikakva iznenađenja ne bi trebala iznenaditi.

>> Nikola Dobroslavić: Afera je u službi pokušaja da se ukinu Ljetne igre

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije