Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oživljena literatura

HNK Osijek pomaže maturantima učiti za maturu. Pogledajte kako!

Slavonski Brod: Kazališna predstava Škola za žene Hrvatskog narodnog kazališta Osijek
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
18.05.2020.
u 12:19

Video uradak sastoji se od tri dijela. Za prvi su dio zaduženi su glumci., drugi dio osmišljavaju profesori na način da u obradu djela uključuju i učenike kroz postavljanje pitanja. Učenici daju svoj osvrt, a na kraju, u trećem djelu videa sami profesori referiraju se na odgovore učenika te donose sintezu djela

Situacija uzrokovana koronavirusom bitno je otežala rad svih kazališta pa i HNK Osijek. U tim okolnostima svoj rad i produkciju HNK Osijek usmjerava kroz druge kanale kako bi došlo do svoje vjerne publike i kako bi dalo svoj doprinos u održavanju života i kulture u ovim teškim uvjetima. Tako su nemali broj svojih predstava i uradaka u suradnji sa Televizijom Slavonije i Baranje (STV), Večernjim listom...emitirali kroz različite komunikacijske platforme.

Budući da godinama HNK u Osijeku surađuje sa svim srednjim školama na području Osječko-baranjske županije, neke od tih škola su uključile u svoj rad i ponuđene online sadržaje koje HNK u Osijeku emitira preko spomenutih kanala pa koriste predstave i inserte iz predstava kako bi učenicima olakšali nastavu hrvatskoga jezika.

Stoga su uprava i dramski ansambl HNK u Osijeku osmislili i projekt „HNK u Osijeku za maturante“, kako bi pomogli maturantima u pripremi državne mature.

Kako se dramska umjetnost i inače bavi oživljavanjem pisane riječi, te joj dodaje dimenziju života na sceni, a svjesni poteškoća s kojima se susreću učenici u raznolikim književnim djelima te dramskim tekstovima, želja im je upravo za njih oživjeti zadane ulomke te im tako približiti sadržaj i omogućiti razumijevanje.

Pomnim odabirom kadrova, snimanjem s više kamera, glazbom i zvučnim efektima, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku dočarat ćemo zadana djela. Likovi će oživjeti, a glumci će, kao vrsni znalci pisane riječi govoriti o autoru, o djelu i samim ulogama koje tumače, kažu iz kazališta.

Video uradak sastoji se od tri dijela. Za prvi su dio zaduženi su glumci., drugi dio osmišljavaju profesori na način da u obradu djela uključuju i učenike kroz postavljanje pitanja. Učenici daju svoj osvrt, a na kraju, u trećem djelu videa sami profesori referiraju se na odgovore učenika te donose sintezu djela. Videa su dostupna na YouTube kanalu HNK u Osijeku i moći će ih koristiti učenici iz cijele Hrvatske.

Ovaj spoj glumaca, profesora i učenika omogućit će svim maturantima da dožive i nauče na potpuno drugačiji način zadana djela koja više nisu samo slova na papiru, već postaju žive minijature svjetske i domaće književnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije