Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zoster u tvornici kulture

Hipnotička glazba i opaki tekstovi koji bez pardona govore o najgorem što nam se događa

Croatia Records
14.02.2024.
u 08:45

Grupa Zoster u Tvornici kulture 16. veljače promovira svoj posljednji album "Najgori"

Prije četiri godine, početkom 2020., u vrijeme početka pandemije, grupa Zoster objavila je singl "Kuda idu svi ti ljudi", najavu idućeg albuma "Najgori" koji je trebao biti objavljen "uskoro". Na koncu je do pojave albuma prošlo još tri i pol godine.

"Najgori" je napokon objavljen krajem prošle godine, a Zoster ga promovira koncertom u zagrebačkoj Tvornici kulture 16. veljače. U međuvremenu sam ih prije nekoliko godina gledao u klubu Sax, a njihov kultni status kod studentske publike i krcata dvorana bili su koncertna fešta kakva se rijetko događa. Tvornica je otprilike pet puta veći prostor u koji Zoster dolazi itekako zasluženo, a njihov najveći zagrebački koncert do sada, nakon mnogih velikih koncerata koje su nedavno odsvirali, mogao bi ih za neke pretvoriti u "novi Dubioza kolektiv".

No Zoster za svoju publiku to već i jest, a album "Najgori" ubire najbolje iz "oba svijeta". Onog rokerskog, tvrdokuhanog i neprilagođenog, i onog popističnog u kojem vam se čini da ozbiljni tekstovi i poruke pjesama o "najgorima" i najgorem što se događa i pojavljuje u regiji (tj. BiH, odakle je bend), prate zarazno pjevne, plesne i radijski prohodne pjesme u kojima su reggae, synth-pop i electronica te melodioznost, sasvim suprotne tmurnom, crnom realizmu tekstova pjesama. Stari je to mehanizam "mozga s jajima", koji veli da ozbiljne teme treba podložiti protočnim sviračkim i melodijskim motivima, premda, nakon što poslušate "Najgori", teško da ćete se osjećati optimistično, možda samo malo više realistično. Dakako, ima i dark-popa, melankoličnih tekstura u kojima se hipnotička sviračka podloga spaja s "recitacijama" opakih tekstova koji bez pardona govore o najgorem što nam se događa. Deset pjesama u kojima se fiktivni lik Tadije pojavljuje kao dio narativa o "najgorima", kao da su poput vijesti koje slušate na radijima ili gledate na televizijama.

Štoviše, stih "Tadija te tuži, Tadija te sudi" iz pjesme "Čovjek želi da je ptica", ili "plati, plati, jer će doći advokati" u vrijeme izbora novog šefa DORH-a kao da je predvidio i ovo što se nama događa sada. Sumnjam da su slučajno pogodili.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije