Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera Aide u HNK
Povratak na članak

Groteskna predstava nedostojna proslave Verdijeva jubileja

Uz grotesknu režiju i scenu u očaj nas je tjerao i turski tenor Efe Kislali u ulozi Radamesa

Komentari 8

KA
Karla
23:35 26.01.2013.

Možda je i to "umjetnička sloboda" kojoj nema granica niti joj se smije prigovarati - kao što smo čuli ovih dana. Ako se tko treba ispričavati onda je to i g. Pofuk koji u svojoj kolumni prečesto lupa po svemu i svačemu, ali ne daje mogućnost komentiranja. Zašto? Najveće razočaranje je i g. Pofuk! Puno više smo od njega očekivali a sada ispada da je nečiji plaćenik....

VL
MY
Myrtha
10:41 27.01.2013.

Karla, pretjerujete! Nisam bila na premijeri (za mene je HNK već sezonama irelevantno kazalište) ali sam čula i negativnu kritiku gdjice Haluza na HR i sasvim sigurno nije problem u gosp.Pofuku. Problem je u nesposobnom rukovodstvu HNK Zgb koje nije u stanju napraviti - za naš novac - pristojnu opernu predstavu već godinama. A sami su sebe proglasili nezamjenjivima i sami za sebe traže čak treći mandat. Pričekajte i ostale kritike pa onda ocrnjujte jednog kritičara.

VL
MK
Matija_K
11:01 27.01.2013.

E, da je tu predstavu režirao Frljić sad bi sve bilo puno panegirika: Tad bi se pisalo da je to novo, hrabro i s odmakom režirano. Cijenio bi se ironijski odmak a baš bi groteska bila proglašena najznačajnijom u cijeloj stvari. No dobro imat ćemo i to uskoro.

VL
MY
Myrtha
12:44 27.01.2013.

Matija_K Ne bi bilo panegirika. Kao prvo, Frljić uopće ne režira opere i komentar Vam je a priori deplasiran. I zagrebačka publika uopće ne doživljava svaku Frljićevu dramsku režiju panegiricima. Kao drugo, nadovezujte se na sadržaj diskusije. Prozvati g.Pofuka da je plaćenik u ovom slučaju može samo netko intelektualno potkapacitiran. Čiji plaćenik? Metropolitan opere iz New Yorka? HNK Zgb je posrnulo kazalište čija je uprava trenutno u promjeni (publika se svesrdno nada razumu trenutne ministrice) a uprava se ovako besmislenim komentarima batrga ne bi li ostavila dojam da je publika iza nje. A nije.

VL
AL
Alkana
13:17 27.01.2013.

Myrtha/ ne piše g. Pofuk samo o glazbi nego i o mnogim drugim temama - istrese se i ne može mu se odgovoriti - na to sam prvenstveno mislila.Ili se je totalno promijenio ili više ne piše neutralno.

VL
MK
Matija_K
14:25 27.01.2013.

Režirat će Frljić ovakve opere ako ne i gore samo ako se približi HNK, kao i svi prije njega. Samo što će to onda biti remek djela a ministrica će se osobno diviti iz predsjedničke lože i tumačiti nam da je smo europski relevantni. Kod nas se i tako misli da operu može režirati svatko pa što ne bi i Frljić. Taštine su uvijek jače. Uostalom odavno smo shvatili da bi opera koja je u HNK Zagrebu popljuvana u nekom drugom kazalištu bila proglašena remekdjelom. Ista je stvar i s dramom. Da je u HNK netko drugi postavio Gospođu Mninstarku koju je Frljić radio u Kerempuhu svi bi je popljuvali a ovako je sjajna. Frljić je samo metafora, važni su novnari i mediji koji namjerno ono što je napravi HNK ili neko drugo kazalište koje je u nemilosti popljuju a kad se isto tako nešto napravi u ZKM onda je to super, europski i moderno.

VL
P2
pen_24
12:36 28.01.2013.

Samo nismo razumjeli što je tu točno bilo groteskno... loši glasovi su loše izvedbe i rezultat lošeg rada, ali što je tu groteskno? Scenografija?

VL
MA
Matemuzicar
08:04 29.01.2013.

Ovog puta kritika gospodina Pofuka vjerno opisuje ono što smo čuli i vidjeli na premijernoj predstavi Aide. Predstava je vizualno iritantna, a njen glazbeni segment naprosto nije dovoljno kvalitetan da bi tu iritaciju publika mogla nadvladati. Za reakciju publike na kraju predstave mogu se iskazati samo pohvale, jer je bila iskrena, za konzervativni Zagreb netradicionalna i kao takva vrijedna pažnje svih, a osobito kazalisne uprave.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.