Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jim marshall

Gospodar glasnoće oblikovao je zvuk modernog rocka

'marshall3_nnn_kul_060412'
Foto: ''
1/3
06.04.2012.
u 18:30

Članovi benda The Who njegovim su pojačalima na bini htjeli nadglasati jedni druge

U Engleskoj je preminuo Jim Marshall, izumitelj kultnih pojačala bez kojih se danas ne može zamisliti nijedan ozbiljniji rock koncert. Mnogi će reći da je Marshall svojim istoimenim pojačalima "dao zvuk" modernom rocku. Time je i zaslužio nadimke "otac glasnoće", "gospodar glasnoće" pa čak i "bog glasnoće" koje su mu zahvalni glazbenici dodijelili.

Njegova pojačala proslavili su 60-ih članovi grupe The Who, koji su živjeli blizu Marshallove prodavaonice. Legenda kaže da je basist benda John Entwistle zamolio Marshalla da mu izradi pojačalo koje bi njegovom instrumentu omogućilo da nadglasa bubnjeve Keitha Moona. Samo nekoliko dana poslije u Marshallovu radionicu ušetao je i Pete Townshend, uz molbu da mu napravi pojačalo za gitaru koje bi nadglasalo Entwistleov bas!

Na najvećim binama

Među glazbenicima koji su otpočetka bili vjerni Marshallovim pojačalima kao najveći fan isticao se kultni gitarist Jimmy Hendrix, a u Marshall su se poslije zaklinjali i Kurt Cobain, Lemmy iz Motorheada, Slash iz Guns 'N' Roses i stotine drugih više ili manje poznatih rockera diljem svijeta. Posebnost Marshallovih pojačala bila je i u relativno pristupačnoj cijeni u odnosu na mnogo skuplje uređaje iz SAD-a, što je mnogim početničkim bendovima omogućilo da koriste sličnu opremu kao i njihovi najveći glazbeni idoli.

Povijesni trenuci zvuka

Mnogi od njih, poznati i anonimni, oglasili su se putem svojih Twitter profila, tugujući zbog smrti čovjeka koji je na njihov zvuk utjecao jednako kao i proizvođači gitara koje su svirali. "Počivaj u miru Jim, bio si odgovoran za neke od najvećih zvučnih trenutaka u povijesti glazbe, kao i za polovinu naših slušnih oštećenja", napisao je Nikki Sixx, basist grupe Motley Crue.

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
16:13 07.04.2012.

RIP legendo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije