Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Goranovo proljeće

Goranov vijenac Sonji Manojlović, a nagrada Goran Mateji Jurčević

Sonja Manojlović
Davor Višnjić / Pixsell
04.03.2016.
u 11:57

Sonja Manojlović dobitnica je Goranovog vijenca

Ugledna hrvatska pjesnikinja Sonja Manojlović dobitnica je ovogodišnjeg Goranovog vijenca poezije, a nagradu Goran za mlade pjesnike osvojila je vinkovačka studentica Mateja Jurčević za rukopis radnog naslova "Paranoja". Najdugovječnija hrvatska pjesnička manifestacija Goranovo proljeće odvija se ove godine od 18. i 21. ožujka u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu, gdje će 21. ožujka biti dodijeljene i nagrade. pjesnike Mateji Jurčević.

Otvorenje 53. Goranovog proljeća zakazano je za 18.3. u 20 sati u VIP clubu u Zagrebu uz pjesnička čitanja i glazbeni program. U Splitu će se druženja s pjesnicima odvijati 19. i 20. ožujka u klubu Quasimodo-  Nakon Lukovdola, 21. ožujka će se pjesnička čitanja održati i u 20 sati u zagrebačkom Cafeu U dvorištu. 

Dobitnica Goranovog vijenca poezije Sonja Manojlović, rođena 1948. u Zagrebu, autorica je niza pjesničkih i jedne prozne knjige te dobitnica mnogih uglednih domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Njena poezija je već više desetljeća, jedno je od najpouzdanijih i najpoticajnijih čitateljskih, doista trajnih boravišta u kontekstu suvremene hrvatske književnosti - njezina trajna i nedvojbena vrijednost. Od prvijenca "Tako prolazi tijelo" (1965.), zbirke koju objavljuje kao sedamnaestogodišnjakinja, autorica nas svakim novim naslovom još uvijek iznenađuje upravo dubokom polisemantičnošću stihova iza kojih stoji jedna od vrlo rijetkih osoba kojoj je poezija na duge staze istinska ljudska i svaka druga sudbina, a ne trenutačni hir i trik s debelom figom u džepu - usputna stanica do prve proze ili neprestano ponavljanje istih, davno potrošenih, vlastitih i tuđih stihovnih paradigmi. Ta, visoka razina svake stranice sada već pozamašnoga pjesničkoga opusa prepoznata je i ovdje i u inozemstvu, gdje autorica u posljednje vrijeme dobiva brojne književne nagrade. 

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 1

GR
Gradiščanka
13:27 21.03.2016.

Gospođo Manojlović, čestitam na velikoj nagradi i imam jedno pitanje: Jeste li Vi kao studentica 1973. stanovali u domu Stjepan Radić i jeste li imali malu mačku? Posve je dovoljno ako odgovorite s najmanjim rječcama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije