Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 2022. godinu

Goran Trbuljak, Ugo Korani i Juraj Lerotić među dobitnicima "Nazora"

Goran Kovacic/PIXSELL
09.05.2023.
u 15:23

Proglašeni dobitnici u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti

Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti. Nagrade se dodjeljuju za pojedina područja umjetnosti, u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Svečana dodjela nagrade održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske televizije. Dobitnik nagrade za životno djelo u području arhitekture i urbanizma je Boris Duplančić. Davor Bušnja nagrađen je za projekt JAŠIONICE ZK odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu. 

Godišnja nagrada za film odlazi u ruke Juraja Lerotića za "Sigurno mjesto", a nagradu za životno djelo dobila je Dubravka Premar. U području glazbe nagrađen je Berislav Šipuš za "Pasiju za soliste govornik, mješoviti zbor i instrumentalni ansambl", dok je nagradu za životno djelo zaslužio Frano Parać. Ugo Korani dobitnik je nagrade za uloge Dimitrija Fjodoroviča Karamazova i Kartašova, u predstavi "Braća Karamazovi" F.M. Dostojevskog čiju režiju potpisuju Oliver Frljić i ulogu Jermolaja Aleksejeviča Lopahina u predstavi "Višnjik" A.P. Čehova u režiji Ivana Popovskog. U području kazališne umjetnosti nagradu je za životno djelo dobila Dinka Jeričević.

U području likovne i primijenjene umjetnosti istaknuli se se Goran Trbuljak, koji je dobio nagradu za životno djelo, i Nina Ivančić, dobitnica godišnje nagrade za retrospektivnu izložbu u Galeriji umjetnina u Splitu. Roman San o Križaniću donio je ovogodišnju nagradu Denisu Peričiću u području književnosti, dok je Ivan Rogić Nehajev dobitnik nagrade za životno djelo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije