Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U KULTURI Na ispitivanju kod istražnog suca

Glumac Ratko Glavina napravio štetu od 700.000 kuna?

kul-2-txt.jpg
import
14.04.2006.
u 10:17

SPLIT - Slučaj Gradskog kazališta lutaka u Splitu dospio je pred sud. Jučer su se pred istražnim sucem Stankom Grbavcem našli bivši ravnatelj i vlasnik privatnog teatra "Licem u lice" Ratko Glavina, te bivša šefica računovostva Jadranka Jovanović. Istražnim zahtjevom sumnjiče se za poslovne malverzacije, zloporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje službene isprave. Terete ih da su u drugoj polovici 90-ih za 700.000 kuna oštetili GKL, kojem su naplaćivali usluge, inventar, opremu i ostalo preko privatnog teatra drugog pravnog subjekta.

Oboje su zanijekali odgovornost, a Glavina nije htio odgovarati na pitanja. Sve će sucu Grbavcu dati napismeno. Kad ga je ljetos prijavila splitska policija, upravo u vrijeme premijere "Kralja Ubua" na Splitskom ljetu, gdje je imao naslovnu rolu, Glavina nam je kazao kako je napravio mnogo dobra za kazalište, proveo ih preko cijelog svijeta, a sada mu se tako vraća. Glavinu su na meti imali bivši polaznici njegova tzv. Dramskog lutkarskog studija. Obećao im je diplome koje bi priznala Akademija dramske umjetnosti.

Nisu platili studij, ali su plaćali kroz besplatno odrađivanje službenog repertoara GKL-a. Meritorne službe stavile su mu zabranu, pa na koncu od diploma polaznika nije bilo ništa, kao ni od njihovih kaznenih prijava protiv Glavine. Više je učinka na tijela progona zato imala prijava sadašnje ravnateljice kazališta Zdenke Mišure, koja je Glavinu prijavila za štetu od dva milijuna kuna.

Ma kakva šteta! To su najobičnije gluposti. Moj program spašavanja kazališta na 170 stranica prihvatio je 1994. godine Grad, i to uz moj uvjet da u samom kazalištu nemam ljude koji bi program digli na predivđenu razinu. Svake godine imali smo 450 predstava, 6 premijera, a 1995. g. dobili smo Nagradu grada Splita. Cijeli moj mandat od osam godina i sve što se napravilo, srećom, ostalo je zavedeno u prilogu monografije. Vrlo je ružno to što mi se imputira.

Kao da nisam ništa napravio, kao da sam pobjegao poput nekog lopova. A ostavio sam vozni park kazalištu od 700.000 eura. Sve je ovo jedna velika farsa, poslovi su napravljeni, kako je i prikazano, a ja sam potpuno nedužan kazao nam je jučer Glavina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije