Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć muzeja

FOTO Građani diljem Hrvatske pohrlili u muzeje

noc muzeja
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/50
Autori: mf/VLM, brb/VLM, ig
25.01.2013.
u 20:43

Ovogodišnja Noć muzeja, čiji je i ove godine vukovarski muzej aktivni sudionik, iskorištena je i da se u novoobnovljenim prostorima Gradskog muzeja Vukovar predstavi prvi dio stalnog muzejskog postava.

Simboličnim pritiskom na logo Gradskog muzeja Vukovar u elektronskom sastavu muzeja večeras je ministrica kulture u Vladi RH Andrea Zlatar Violić otvorila Noć muzeja 2013.

Ovogodišnja Noć muzeja, čiji je i ove godine vukovarski muzej aktivni sudionik, iskorištena je i da se u novoobnovljenim prostorima Gradskog muzeja Vukovar predstavi prvi dio stalnog muzejskog postava. Prethodno je gostima prikazan dokumentarni film HRT-a Preludij s Dunava koji govori o burnoj i bogatoj povijesti vukovarskog muzeja. U okviru programa ministrica Zlatar Violić, zajedno sa suradnicima i gostima, imala je prilike razgledati obnovljene prostore, ali i biti među prvim upisanim gostima u muzejski Dokument vremena – knjigu utisaka.

Organizirana je i promocija cindarela, dopisnica, koverti kao i instalacija i foto session pod nazivom Muzej na mjesecu uz veliko platno s motivom mjesečeve površine. Uz zvuke fanfara, bubnjeva i ples bacača vatre otvarena je koncertno-poetska večer. Održana je i radionica za djecu Dvorac u mom srcu, gdje su mališani oslikavali siluete dvorca, kao i Muzejski spomenar, odnosno, virtualni most prijateljstva.

>>Prikupili više od 2300 predmeta iz povijesti Novske

– Ovaj je muzej Vaš, poručila je ministrica okupljenim Vukovarcima izražavajući zadovoljstvo viđenim te djelatnicima muzeja poželjela uspješnu budućnost naglašavajući da muzejski prostor mora biti dostupan i otvoren svima.

Prema službenim podacima i ove godine Noć muzeja održava se u muzejima u cijeloj Hrvatskoj. U manifestaciji sudjeluju 144 muzeja od Iloka do Dubrovnika. Prije dolaska u muzej Zlatar Violić uručila je vukovarskom gradonačelniku Željku Sabou zapisnik o primopredaji osam obnovljenih kuća koje se nalaze u povijesnoj jezgri grada.

- Ovo je iznimno važan čin jer pokazuje da se Vukovaru vraća njegova baština, kojom se uvijek iznimno ponosio. Svaka od obnovljenih kuća biti će stavljena u funkciju razvoja Grada Vukovara, rekla je Zlatar Violić tom prilikom. Zlatko Uzelac, glavni direktor projekta Ilok-Vukovar-Vučedol, u sklopu kojega su obnovljene kuće u vukovarskoj gradskoj jezgri, rekao je da obnova tih kuća nije velik poduhvat u sklopu obnove nacionlane baštine ali i da je iznimno značajna za baštinu Grada Vukovara. Projekt Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol, koji obuhvaća povijesnu jezgru Iloka, grad Vukovar te arheološki lokalitet Vučedol, financiran je sredstvima Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i zajmom Razvojne banke Vijeća Europe. Projekt obnove nastavit će se obnovom preostalih objekata, popločenjem cijele ulice te revitalizacijom sadržaja.

Vinkovčani uživali u priredbama

Otvaranjem izložbi fotografija Silvestera Kolbasa "Kino Crvena zvijezda" i skulptura Igora Brkića "Glavonje" u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač, prekoputa Gradskog muzeja, započela je Noć muzeja u Vinkovcima. U stgalnom etnološkom postavu u potkrovlju Muzeja, posjetitelji su poslušali predavanje mr. sc. Ljubice Gligorević, muzejske savjetnice, o fenomenu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara s područja istoka Hrvatske uz prigodni program KUD-a Filipovčice iz Komletinaca i prezentaciju dokumentarnog filma o Filipovčici.

Od 18 sati pa sve do sat iza ponoći, vinkovački ljubitelji muzejske atmosfere i muzejskih sadržaja i događanja razgledaju u sklopu stalnog etnološkog postava izložbu starih knjiga iz Zbirke rariteta muzejske knjižnice, u stalnom arheološkom postavu zanimljivu izložbu zlatnih i srebrnih predmeta iz muzejskog fundusa, a u prizmelju je izložba oružja Militaria & medievalia varia. Kroz sve prostore vinkovačkog muzeja, udruga ljubitelja filma RARE održava s osnovnoškolcima filmsku radionicu na temu Noći muzeja 2013. Kroz izložbe i događanja u Noći muzeja koja je kao i prijašnjih godina, bila jako dobro posjećena, vode znamenite osobe iz vinkovačke povijesti rođeni Vinkovčani - zapadnorimski car Valentinijan I i hrvatski ban Josip Šokčević.

U Slavonskom Brodu i nagradna igra

Brojnim zanimljivim kulturnim sadržajima u Muzeju Brodskog Posavlja, Spomen domu Dragutina Tadijanovića, Galeriji Ružić i Likovnom salonu Vladimir Becić i ove se godine u Slavonskom Brodu održava Noć muzeja, manifestacija koju Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa brojnim hrvatskim muzejima priredjuje već osmi put.

Program je započeo u 18 sati izložbom "Bijelo i zeleno-magijski elementi običaja , vjerovanja i narodna medicina" u izložbenoj dvorani Muzeja, a odmah potom je nastavljen folklornim nastupom Kluba "Regoč", dječjim tradicijskim igrama "Mastibrk" skupine KUD-a "Kolo" iz Donje Bebrine, a Udruga Sikirevački motivi iz Sikirevaca demonstrirala je vezenje "suncane čipke".

Program u Muzeju Brodskog Posavlja nastavio se promocijom knjiga autora Zvonimira Toldija "101. brodska priča" i "Odlaganje pogleda" autora Zlatka Kozine. Zanimljivo je bilo i u Spomen domu Dragutina Tadijanovića u Starčevićevoj ulici u kojem je program krenuo izložbom fotografija "Portreti” mladog brodskog fotografa Ivana Mijića, a nastavljen konceptualnom izložbom "Kupujem, dakle jesam” umjetnika Mateja Kneževića. Svi posjetitelji sudjelovali su i u nagradnoj igri koju su osigurali sponzori.

Ovom prigodom omogućeno je i razgledavanje stalnog postava Tadijinog spomen-doma. U Galeriji Ružić otvorena je zanimljiva izložba plakata svih održanih izložbi brodske Galerije umjetnina zadnjih desetak godina uz popratnu radionicu "Izradi i ti svoj plakat”. Oni su posjetiteljima Noći muzeja u kasnijim satima omogućili i projekcije filmova „Exit thru the giftshop” i „Galerija Saatchi- 100 remek djela suvremene umjetnosti”. Mala i velika izložbena dvorana Likovnog salona Vladimir Becić na Trgu Ivane Brlić Mažuranić otvorile su svoja vrata "Monografskom izlozbom" Ivana Šeremeta.

Slavonskobrodski djelatnici u kulturi ove su se godine uistinu potrudili kako bi svojim sugrađanima u Noći muzeja osigurali program bogatog i raznolikog sadržaja. Gotovo je nemoguće bilo prisustvovati svim programima, ali posjetitelji su zadovoljni jer je svatko mogao izabrati nešto za sebe šta mu je najzanimljivije. Uz vrhunski kulturni ugođaj i u maniru dobrih domaćina na svim su "punktovima" u prohladnoj noći posjetiteljima ponudili i okrijepu, čaj i kuhano vino, domaće kolače, suhe šljive i smokve, sve u dobroj namjeri da dogodine budu još bolji i kreativniji i u svoje muzejske prostore dovedu još više posjetitelja.

>>Noć muzeja 2013. - Preporuka gradske redakcije Večernjaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije