Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen izbor

Financijske stimulacije za najboljih 20 pisaca i 10 prevoditelja

29.09.2021.
u 14:10

Ministarstvo kulture i medija podijelilo po 15.000 kuna svakome za najbolje knjige i prijevode u 2019. i 2020. godini

Dvadeset pisaca i deset prevoditelja dobilo je stimulaciju u iznosu od 15.000 kuna za najbolje knjige i prijevode u 2019. i 2020.

Riječ je o stimulacijama Ministarstva kulture i medija čiji su kriteriji ove godine izazvali burne proteste i jednu peticiju.

No, Povjerenstvu u kojem su bili Tugomir Ratimir Bjelčić u ime Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Monika Herceg u ime Hrvatskog društva pisaca, Josip Ivanović uime Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Ljiljana Ivić u ime Knjižnica grada Zagreba i Davor Šalat uime Društva hrvatskih književnika obavilo je svoj posao.

Od autora stimulaciju su izborili Snježana Babić Višnjić za “Povratak u Andautoniju”, Ivana Bodrožić za “Sinovi, kćeri”, Luiza Bouharaoua za “Jesmo li to bili mi”, Alen Brlek za “Sang”, Denis Ćosić za “Crveno prije sutona”, Marko Grgur za “Vošickog”, Katarina Ena Haler za “Nadohvat”, Miljenko Jergović za roman “Herkul”, Damir Karakaš za “Proslavu”, Nikolina Vračar Manojlović za “Oblak u žutom kaputu”, Mirjana Mrkela za “Dinosauri nisu nestali”, Želimir Periš za “Mladenku Kostonogu”, Ivica Prtenjača za “Tišina i njene olovke”, Sandra Radečić za slikovnicu “Mačak Čupko, Ranjeni golub”, Olja Savičević Ivančević za zbirku “Divlje i tvoje”, Zlatko Ante Stolica za zbirku priča “Blizina svega”, Slobodan Šnajder za eseje “Umrijeti u Hrvatskoj”, Ivana Šojat za roman “Zmajevi koji ne lete”, Nada Topić za zbirku “Otac” i Zoran Žmirić za roman “Pacijent iz sobe 19”.

Od prevoditelja, nagrađeni su Ivo Alebić za prijevod “Granice zaborava” Sergeja Lebedeva, Adrian Cvitanović za “Dnevnike pisane noću” Gustava Herlinga-Grudzinskog, Andy Jelčić-Ivanošić za “Čovjeka bez osobina” Roberta Musila, Lea Kovacs za “Stablo pjesama” Abdellatifa Laabija.

Nataša Medved za “Mrtve” Christiana Krachta, Željka Somun za “Carstvo životinja” Jean-Baptistea Del Ama, Maja Tančik za “V” Thomasa Pynchona, Tatjana Tarbuk za “Putovanje u Indiju” Goncala M. Tavaresa, Dinko Telećan za “Nakon Babilona” Georga Steinera i Andrea Weiss Sadeh za “Kad je Nina znala” Davida Grossmana. Na natječaj su pristigle 73 prijave. •

Komentara 2

SM
stari_mačak
12:10 10.10.2021.

Osim nekoliko nepoznatih imena, tek da se dobije dojam pravedne podjele, ništa nova na tzv. hrvatskoj književnoj sceni. Još jedna od epizoda SF serijala "Klanovi napadaju" :)

GO
goran2hr
17:47 29.09.2021.

Ako nisu u stanju prodati te svoje uratke, platiti porez i od toga živjeti - neka promijene zanimanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije