Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Držić u ZKM-u

Finale pripada drami "Žena himna" Davora Špišića

Davor Špišić
Dubravka Petric/PIXSELL
13.09.2023.
u 09:47

Scensko čitane drama nagrađenih Nagradom Marina Držića od 14. do 16. rujna održava se u Zagrebačkom kazalištu mladih

Nagrada Marina Držića najvažnija je hrvatska nagrada za dramsko pismo, ali nagrađene drame često godinama čekaju na svoju praizvedbu. Kako bi taj proces bio brži, ZKM je osmislio program "Držić u ZKM-u", tj. scensko čitanje nagrađenih drama. Upravo time ovo popularno kazalište počinje svoj novu sezonu.

Od 14. do 16. rujna, u projektu nastalom u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, ZKM predstavlja tri nova dramska teksta koja su nagrađena 2023. godine, a sve tri režije scenskih čitanja potpisuje Gabrijel Lazić, a dramaturginja je Emma Klimann, pod mentorstvom Tomislava Zajeca.

U četvrtak 14. rujna u 20 sati na programu je drama Edija Matića "Vulnera urbis" (Rane grada, rane svijeta), koja je osvojila drugu nagradu, a govori o ratnim devedesetim godinama u Splitu. I u petak je na programu drama koja s djelom Edija Matića ravnopravno dijelu drugo mjesto – "Ples na broju 60" Espija Tomičića, dirljiva, intimna priča o toplom odnosu punom ljubavi i razumijevanja između bake i unuka.

Finale u subotu pripada drami pobjednici Držića, drami "Žena himna" Davora Špišića, biografskoj drami o Pauli Preradović, hrvatskoj pjesnikinji i književnici, unuci Petra Preradovića, koja je zapamćena kao autorica austrijske himne. No "Žena himna" mnogo je više od biografske drame, ona je priča o svim ženama koje su bile ispred svojeg vremena. I za to platile nemalu cijenu. Scenska čitanja ovih triju novih drama izvode glumci ZKM-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije