Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benedict Cumberbatch

Filmski Sherlock Holmes dom je ustupio ljudima koji bježe iz Ukrajine

Foto: Kristy Griffin/Netflix/The Hollywood Archive
1/6
24.03.2022.
u 11:41

Britanski glumac koji je za veličanstvenu ulogu u filmu "Moć psa" nominiran za Oscar vjeruje da je nulti pacijent za koronavirus, a uvijek je među prvima kada treba pomoći ugroženima

Oči glumačkog svijeta, i ne samo glumačkog, posljednjih su dana uprte u glumca Benedicta Cumberbatcha. Početkom ožujka, dobio je svoju zvijezdu na hollywoodskoj Stazi slavnih.

– Britanac sam pa dio mene ovo smatra nevjerojatno bolnim, no drugi dio mene prilično uživa u velikom utjecaju ukazane mi časti za moj ego – rekao je okupljenim obožavateljima, ali i velikim facama poput šefa Marvelova studija Kevina Feigea koji su stigli na ceremoniju.

U govoru koji je održao pozvao je na hitno djelovanje kada su posrijedi klimatske promjene te je podsjetio na bolni gubitak svih osoba koje su umrle od posljedica COVID-19 i pritom spomenuo i svoju polusestru Tracy Peacock, koja je prošle godine nakon sedam godina borbe umrla od raka.

Potom je, prije nekoliko dana, zablistao na ceremoniji dodjele nagrada Britanske filmske akademije održanoj u londonskome Royal Albert Hallu, gdje je mračni vestern "The Power of the Dog", u kojem je odigrao glavnu ulogu, osvojio dvije najvažnije nagrade na ovogodišnjoj dodjeli filmskih nagrada BAFTA, onu za najbolji film i za najbolju režiju koju potpisuje Jane Campion.

Tom je prigodom, na crvenom tepihu izjavio kako se nada da će sudjelovati u novoj shemi britanske vlade pod nazivom "Domovi za Ukrajinu", u sklopu koje se ukrajinskim ratnim izbjeglicama koji nemaju obiteljskih veza u Britaniji nudi da dođu ondje živjeti.

– Strašno je to što se rat događa u Europi, u Ukrajini, na dva i pol sata udaljenosti zrakoplovom – rekao je Cumberbatch za Sky News.

Pritom je na reveru sakoa nosio bedž u bojama ukrajinske zastave.

S mladim glumcem Kodijem Smit-McPheejem u filmu "Moć psa" s kojim ima vrlo turbulentan filmski odnos: obojica su nominirana za Oscare
Foto: Netflix

– Svi mi trebamo napraviti više od pukog nošenja bedža na reveru. Moramo donirati, moramo raditi pritisak na naše političare da nastave omogućivati nekakvu sigurnost za ratne izbjeglice, kao i utočišta za te ljude koji pate – rekao je pa i sam ponudio svoj dom raseljenim Ukrajincima.

– Svatko treba učiniti koliko može... rekordan broj ljudi ovdje u Britaniji dobrovoljno se javio za pružanje doma izbjeglicama i nadam se da ću i sam biti dio te priče.

Toga dana, za dlaku mu je izmakla nagrada BAFTA-e za najboljeg glavnog glumca, koju je osvojio Will Smith, no sljedeću priliku za veliko priznanje imat će uskoro. Naime, nakon što su u veljači objavljene nominacije za ovogodišnju dodjelu nagrada Oscar, a u kategoriji za najbolji film nominiran je i "The Power of the Dog", koji je već osvojio Zlatni globus za najbolju dramu i Srebrnog lava za najbolju režiju u Veneciji i koji je odmah nakon objave nominacija postao favorit kladioničara za osvajanje Oscara za najbolji film.

U ostvarenju koji su mnogi već prozvali filmom godine, Cumberbatch je zaradio i svoju drugu nominaciju za Oscar, nakon što je zlatni kipić izmakao 2014. za ulogu u drami "The Imitation Game". Kritičari se slažu kako bi se ovoga puta, za ulogu imućnog vlasnika ranča u filmskoj priči smještenoj na početak 20. stoljeća, trebao naći upravo u njegovim rukama, posve zasluženo.

Britanski kazališni, televizijski i filmski glumac Benedict Cumberbatch svjetsku je slavu stekao zahvaljujući ulozi osebujnog detektiva Sherlocka Holmesa te hitovima "Zvjezdane staze: U tami", "Osvetnici: Završnica" i "Doktor Strange". Danas je jedan od najtraženijih glumaca u Hollywoodu, ima svoju vojsku obožavateljica koje se nazivaju "Cumberbitches", voštanu figuru u poznatom londonskom muzeju Madame Tussaud, pregršt filmskih nagrada, uključujući i onu za doprinos umjetnosti engleske kraljice Elizabete, koja ga je proglasila plemićem.

Rođen je 19. srpnja 1976. u londonskom okrugu Hammersmith, kao jedino dijete rođeno u braku Wande Ventham i Timothyja Carltona, rođenog Cumberbatch. Za razliku od svoga oca, Benedict nikada nije promijenio svoje nimalo melodiozno prezime, premda je u djetinjstvu zbog njega trpio neslane šale školskih kolega. Kada je odlučio postati glumac, prestao je razmišljati o promjeni, misleći: "Ja ću biti jedini s tim prezimenom i nitko neće biti zbunjen." I bio je u pravu: cijeli svijet sada zna ovo ime i prezime.

Benedict Cumberbatch školovao se u Brambletye školi u Zapadnom Sussexu i u Harrow školi u Londonu. Prije upisa drame na Sveučilištu Victoria u Manchesteru, uzeo je slobodnu godinu i putovao po Indiji gdje je podučavao engleski jezik tibetanskim budistima. Potom je upisao Londonsku akademiju za glazbu i dramsku umjetnost, gdje je magistrirao klasičnu glumu.

Mladi Benedict za razliku od svoga oca nikada nije promijenio svoje nimalo melodiozno prezime, premda je u djetinjstvu zbog njega trpio neslane šale školskih kolega
Foto: Instagram

I to nikoga nije iznenadilo jer je odrastao u glumačkom okruženju s obzirom na to da su mu oba roditelja bila glumci te su ljubav prema ovoj umjetnosti prenijeli i na sina. Svoje prve uloge na kazališnim daskama odigrao je tijekom školovanja na Harrowu, gdje je odigrao Shakespeareove komedije poput "Sna ljetne noći" i "Kako vam drago".

Nakon studija glume, Benedict je nastavio Shakespeareovim stopama i osigurao si dvije sezone rada u sklopu "New Shakespeare Company" u kazalištu na otvorenom u Regent Parku 2001. i 2002. godine. Nakon toga, nastavio je dobivati uloge u londonskim teatrima poput Kraljevskog kazališta, Almeide i Kraljevskog nacionalnog kazališta. Nekoliko godina kasnije briljirao je u izvedbi "Frankensteina" u režiji Dannyja Boylea, a za svoj rad ubrzo je nagrađen prestižnim nagradama "Lawrence Olivier", "Evening Standard" i "Critics' Circle Theatre".

Svoju prvu sporednu filmsku ulogu Benedict Cumberbatch je odigrao u TV filmu "Fields of Gold" (2002.), a prvu glavnu ulogu dobio je u biografskom TV filmu "Hawking" (2004.), gdje je glumio Stephena Hawkinga. No, uloge karijere tek će ga čekati. Kada je BBC u 2010. emitirao novi remake najpoznatijeg britanskog detektiva u seriji pod nazivom "Sherlock", nitko nije očekivao da će postići takvu popularnost, no Benedict Cumberbatch je briljirao u ulozi genijalnog, no neurotičnog Sherlocka Holmesa. Serija je doživjela 15 epizoda i trajala je do 2017. Od 183 nominacija, dobila je 92 nagrade.

Zahvaljujući sve snažnijoj prepoznatljivosti, počeo je dobivati i sve veće filmske projekte kao što su: "Dečko, dama, kralj, špijun" (2011.), "Ratni konj" (2011.), "12 godina ropstva" (2013.), "Peta država" (2013.), "Kolovoz u okrugu Osage" (2013.) i "Igra imitacije" (2014.). Svjetsku popularnost Benedict Cumberbatch ostvario je ulogom zlikovca Khana u remakeu "Zvjezdanih staza" i to u drugom nastavku "Zvjezdane staze: U tami" (2013.). Prije toga radio je na projektu "Hobit: Neočekivano putovanje" (2012.) s redateljem Percyjem Jacksonom i ponovno u nastavku "Hobit: Smaugova pustoš" (2013.).

Ipak, ikonsku ulogu stekao je utjelovivši "Doktora Strangea" (2016.), koji se poslije pridružuje u borbi za spas svijeta u nastavku "Thor: Ragnarok" (2017.), "Osvetnici: Rat beskonačnosti" (2018.) i "Osvetnici: Završnica" (2019.). Također se pojavio u filmu "Spider-Man: Put bez povratka" (2021.) što je možda najviše iznenadilo fanove. Novi nastavak "Doktora Strangea" pod imenom "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" očekuje se u kinima u svibnju ove godine.

Sa suprugom Sophie Hunter, kazališnom redateljicom, s kojom zajedno podiže trojicu sinova
Foto: Andrew Sims/News Syndication/PIXSELL

Svoj privatni život drži podalje od javnosti pa je tek poznato da je deset godina bio u vezi s glumicom Olivijom Poulet, koja je potrajala do 2010. godine. Iste se godine našao na vrhu popisa najseksi glumaca u Velikoj Britaniji, što nikog nije iznenadilo osim njega jer se ni najmanje ne smatra seks-simbolom, štoviše, za sebe uopće ne misli da je zgodan.

– Imam lice poput konja, a moje prezime asocira na puštanje plina u kupaonicu. I kako to može biti seksi? – kazao je glumac.

Ubrzo nakon prekida dugogodišnje veze upoznao je buduću suprugu, kazališnu redateljicu Sophie Hunter koju je upoznao na snimanju filma "Burlesque Fairytales" i s kojom se vjenčao na Dan zaljubljenih 2015. na ceremoniji održanoj bez ikakve pompe na otoku Isle of Wight, a njoj su prisustvovali samo obitelj i bliži prijatelji. Zajedno podižu trojicu sinova.

Nedavno je izjavio kako vjeruje da je mogao biti nulti pacijent na početku izbijanja pandemije koronavirusa, nakon što je pomnije proučio misterioznu bolest od koje je obolio prije više od dvije godine. Nakon što je analizirao simptome koje je imao, sada vjeruje da je jedan od prvih zaraženih koronavirusom. – Bio sam nevjerojatno bolestan – otkrio je Cumberbatch za The Independent.

Nakon što je pročitao prva izvješća o pandemiji, izrazio je zabrinutost da je mogao pridonijeti širenju pandemije, nakon što je otputovao u Cape Town u Južnoj Africi krajem 2019. godine kako bi snimio film "Mauritanac" i kada je prema svemu sudeći obolio od koronavirusa, rekavši da je unatoč bolesti dovršio film "povraćajući između snimanja".

Također, Cumberbatch je izjavio da mu je snimanje spomenute drame s redateljem Kevinom MacDonaldom otvorilo oči u vezi zaljeva Guantanamo, američkog vojnog zatvora u blizini Kube koji je otvoren nakon napada 11. rujna za smještaj osumnjičenih za terorizam. Nakon snimanja filma prema "Dnevniku iz Guantanama", memoarima koje je napisao bivši zatvorenik Mohamedou Ould Slahi, Cumberbatch je rekao da se pridružuje naporima da se Guantanamo zatvori, a da u vezi s tim planira kontaktirati i predsjednika Joea Bidena. – To je najskuplji zatvor na svijetu, molit ću da ga zatvori. Guantanamo ne treba biti na ovom svijetu – rekao je Cumberbatch.

Koncem 2018. u intervju za InMagazin Nove TV osvrnuo se i na svoje veze s Hrvatskom. – Bio sam u Hrvatskoj, na Hvaru. Tamo u blizini mi se prijatelj ženio, bili smo na brodu, kupali se. Predivno more – kazao je glumac koji obožava nogomet pa je komentirao i Svjetsko nogometno prvenstvo nakon pobjede vatrenih nad Englezima.

Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch i Paul Dano u hvaljenoj drami "12 godina ropstva"
Foto: JAAP BUITENDIJK

– Ne znam mogu li o tome pričati. Još me boli. To su trenuci koji dižu narod i ove godine bio je odličan nogomet i uživao sam unatoč rezultatu – priznao je.

Iste godine u intervjuu za Radio Times glumac je oduševio svijet izjavom da će ubuduće raditi samo na onim projektima gdje će njegove ženske kolegice biti plaćene jednako kao i on.

– Jednaka plaća i mjesto za stolom su temeljni principi feminizma. Pitajte žene s kojima radite koliko su plaćene i odbijte nešto raditi ako su manje plaćene od vas – poručio je glumac u intervjuu. Razlika u plaćama između muškaraca i žena jedna je od gorućih tema u Hollywoodu posljednjih godina, a Benedict je prvi glumac koji se odvažio donijeti ovakvu odluku.

Svijet je obišla i vijest kako je spasio dostavljača od četvorice napadača usred Londona. Incident se dogodio u večernjim satima u lipnju 2016., a dostavljača na biciklu napala su četvorica muškaraca i počeli ga tući. Glumac je prolazio u taksiju u kojem je bio sa suprugom Sophie i vidio da jedan od muškaraca udara biciklista bocom u glavu. Svjedoci kažu da je glumac istrčao iz taksija te viknuo: – Ostavite ga na miru! Sve se dogodilo u ulici Marylebone High koja se nalazi nedaleko od adrese 221B Baker Street, adrese na kojoj živi lik Sherlocka Holmesa kojeg Benedict tumači u popularnoj BBC-jevoj seriji.

– Tek sam tad prepoznao da je to Benedict i stvari su postale malo nestvarne. Sherlock Holmes tjera napadače nedaleko od ulice Baker. Ja sam držao jednog tipa, a Benedict drugog. Izgledalo je kao da točno zna što radi, bio je veoma hrabar. Većinu toga je on riješio, da budem iskren – rekao je taksist Manuel Dias. – Pokušali su ga udariti, ali on se obranio i odgurnuo ih. Mislim da su pobjegli kad su shvatili da je to on. Mislim da bi biciklist bio ozbiljno ozlijeđen da Benedict nije uskočio – opisao je taksist.

Nije to bilo prvi put da je pokazao da je njegovo srce itekako veliko: često sudjeluje i u humanitarnim akcijama, a poznat je i po svojoj ustrajnoj borbi za pomoć izbjeglicama. Tijekom 2015. tjednima je tako, nakon rasprodanih kazališnih predstava u kojima utjelovljuje Hamleta, s pozornice apelirao na javnost da se aktivno uključe u pomaganje. – Morate shvatiti da nitko svojevoljno ne ukrcava dijete na brod, osim ako je more sigurnije od kopna – poručio je Cumberbatch, kritizirajući britansku vladu za lošu reakciju na izbjegličku krizu koja je u to vrijeme tresla Europu.

Još ga boli poraz Engleske od Hrvatske u polufinalu SP-a u Rusiji, svoju vladu kritizira zbog odnosa prema izbjeglicama s Bliskog istoka
Foto: Instagram

– Jebeš političare – rekao je u jednom od govora koji je naišao na veliku podršku publike. Slavni "Sherlock" pozvao je građane da se sami organiziraju, doniraju novac i potrepštine ili se na drugi način angažiraju u pomaganju izbjeglicama.

Ima li na ovome svijetu pravde, dobrota bi mu se trebala vratiti u obliku zlatnog kipića Američke filmske akademije. Svečanost 94. dodjele nagrada Oscar zakazana je za 27. ožujka. Trebao bi to biti sretan dan za Benedicta Cumberbatcha.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije