Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pala je odluka

Film "Tragovi" Dubravke Turić hrvatski je kandidat za Oscara

Zagreb: Film "Tragovi" Dubravke Turić hrvatski kandidat za nagradu Oscar
Jurica Galoic/PIXSELL
06.09.2023.
u 13:04

"Tragovi" prate znanstvenicu Anu (tumači je Marija Škaričić) koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Komisija za izbor filma je 5. rujna 2023. godine odlučila da će film Tragovi redateljice Dubravke Turić produkcijske kuće Kinorama i producentice Ankice Jurić Tilić biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Film Tragovi dugometražni je igrani prvijenac Dubravke Turić koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari. Također, dosad je osvojio brojna priznanja: Nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma, Nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, Nagrade za Najbolji strani film, Posebno priznanje za najbolju režiju te Posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom Festivalu Unrestricted; tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu - za montažu, za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup te mnoge druge nagrade.

Kandidata je službeno proglasila Ksenija Marinković, predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Velika je čast biti odabran kao hrvatski predstavnik za nagradu Oscar. Film je već bio u kino distribuciji u Hrvatskoj, a na samom početku prikazan je na dva A filmska festivala - u Varšavi i Tallinu, nakon čega je slijedio bogat festivalski život sa puno nagrada, izjavila je Dubravka Turić.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich čestitao je ekipi te se obvezao da će se Hrvatski audiovizualni centar maksimalno potruditi promovirati film svim raspoloživim resursima.

Tragovi prate znanstvenicu Anu (tumači je Marija Škaričić koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume. Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić - zajedno s Danijelom Žeželjem - potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je  Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić.

Komisija je ove godine odlučivala između četiri prijavljena filma: Cvrčak i mravica redatelja Luke Rukavine, Garbura redatelja Josipa Žuvana, Pelikan redatelja Filipa Herakovića te Tragovi redateljice Dubravke Turić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije