Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Film o ženi u klinču s golim muškarcima

Bog postoji, njeno ime je Petrunija
Foto: Distributer: PARI PIKULE
1/2
01.10.2020.
u 08:00

Ne, ovo nije još jedan film za odrasle, ovo je film o ženskim pravima

…ovo je film o bezuspješnom pokušaju emancipacije u surovoj Makedoniji, Makedoniji koja ne daje mladima priliku, Makedoniji koja je premrežena vezama, poznanstvima i korupcijom te Makedoniji koja vam ubije svaki entuzijazam i volju za životom. Ovo je film čija se radnja vrlo lako može projicirati na druga društva bivše države, film u kojem umjesto glavne glumice zapravo Crkva igra glavnu ulogu, film nakon kojeg dobijete snagu oduprijeti se spolnoj diskriminaciji, točnije, film koji vam budi dišpet da spolnu diskriminaciju udarite svom snagom, pravo u jaja, tamo gdje ju najviše boli.

Radnja filma prati Petruniju, tridesetogodišnju povjesničarku u potrazi za poslom, koja s roditeljima živi u ruralnoj Makedoniji i koja nesvjesno upada u prvoklasni politički incident, a svemu kumuje pravoslavna crkva.

Foto: Distributer: PARI PIKULE

Već tradicionalno, blagdan Bogojavljenja, kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u makedonskom gradu Štip rezerviran je za maskuline igre, za odmjeravanje snaga lokalnih muškaraca, i za, metaforički rečeno, odmjeravanje tko ima veći. Blagdan je rezerviran za muškarce, jer, kako bi Englezi rekli, boys know their toys. No, što se dogodi kad se žena odluči uključiti u tu tradicionalnu maskulinu paradu kiča, tim više, kad žena odnese pobjedu, kad posrami muškarce željne dokazivanja. Pobjednika, odnositelja časnog križa treba pratiti sreća i uspjeh tijekom cijele godine, no hoće li tome biti tako, pogledajte u crnoj komediji, Bog postoji njeno ime je Petrunija, redateljice Teone Strugar Mitevski. Film je to koji je osvojio nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagradu LUX, Europskog parlamenta.

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija u distribuciji Pari Pikula igra diljem Hrvatske, u nezavisnim kinima Zagreba, Velike Gorice, Križevaca, Koprivnice, Splita, Samobora, Rijeke a kad stiže u vaš grad pratite na pratite na FB stranici Bog postoji, njeno ime je Petrunija    

Ne propustite film koji će vas osnažiti za daljnju emancipatorsku borbu. Za udaranje patrijarhata točno tamo gdje ga najviše boli…

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije