Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17. Vukovar film festival

Festival ima novo vodstvo, koncepciju i donosi filmske hitove iz Cannesa

imdb
19.07.2023.
u 10:30

Održat će se od 24. do 27. kolovoza, a novitet je da kreativnu i operativnu organizaciju festivala preuzima nova ekipa na čelu s filmašem Darkom Puharićem, vlasnikom tvrtke Design Studio D, dok novi umjetnički direktor postaje povjesničar filma i filmski kritičar Daniel Rafaelić

Sedamnaesti Vukovarski filmski festival održat će se od 24. do 27. kolovoza, a osim povratka starom terminu, na sam kraj ljeta, novitet je i da kreativnu i operativnu organizaciju festivala preuzima nova ekipa na čelu s filmašem Darkom Puharićem, vlasnikom tvrtke Design Studio D, koji preuzima funkciju direktora festivala, dok novi umjetnički direktor postaje povjesničar filma i filmski kritičar Daniel Rafaelić.

Ovogodišnji adut mu je i poprilično jak program u kojem ćemo gledati i pobjednika Cannesa – remek-djelo “Anatomiju pada” Justine Triet, film koji, osim što je osvojio Zlatnu palmu, pobrao je i hvalospjeve filmske struke, kritike i publike. Premijernim prikazivanjem canneskog laureata Vukovarski filmski festival pokazuje zaokret prema ozbiljnosti koju uvodi u svoj program nastojeći stati uz bok jakim filmskim festivalima u regiji.

Podsjetimo, “Anatomija pada” je sudski triler čija radnja prati istragu krivnje ili nevinosti popularne književnice Sandre Voyter koju je utjelovila genijalna njemačka glumica Sandra Hüller.

Ona je optužena za ubojstvo svog supruga, a film se, osim sudskim procesom, istovremeno bavi i istragom njihova braka, polagano otkrivajući privatne detalje njihovih osobnih života do najsitnijeg detalja kako bi mediji, javnost te u konačnici sami gledatelji mogli secirati cijeli slučaj. Redateljica Triet tek je treća žena u povijesti Cannesa koja je osvojila Zlatnu palmu – prije nje to je uspjelo samo Jane Campion za film “Piano” iz 1993. te Juliji Ducournau za “Titane” prije dvije godine.

Osim pobjednika Cannesa, 17. Vukovar film festival također će premijerno prikazati i odličnu biografsku povijesnu dramu “Jeanne du Barry”, djelo koje je svečano otvorilo ovogodišnji Cannes te film u kojem glavnu ulogu glumi Johnny Depp koji njime slavi i svojevrstan povratak u branšu nakon što su mu zbog optužbi za obiteljsko nasilje na neko vrijeme otkazali suradnje svi redatelji i producenti.

Nakon canneske premijere “Jeanne du Barry” vrlo je brzo krenuo u prikazivanje po kinima u Francuskoj, gdje je postao box-office senzacija te najgledaniji film otvorenja Cannesa u posljednjih devet godina. Šesti je to igrani film redateljice i glumice Maïwenn (punim imenom Maïwenn Aurélia Nedjma Le Besco) koja u filmu također tumači naslovnu ulogu, a donosi priču o burnoj vezi između francuskoga kralja Luja XV. (Johnny Depp) i njegove ljubavnice, gospođice du Barry, koju je doveo u dvorac u Versaillesu kako bi živjela blizu njega iako tamo ni po čemu nije spadala je nije bila plemićkog podrijetla.

Navedena dva filma samo su mali dio bogatog i atraktivnog filmskog programa koji očekuje posjetitelje ovogodišnjeg izdanja festivala.

Na rasporedu će se naći i mnogi hitovi te nagrađivani igrani i dokumentarni filmovi u posljednjih godinu dana iz podunavskih zemalja koji će se kao i svake godine do sada natjecati za glavne nagrade, a koji će biti predstavljeni naknadno tijekom ljeta. Za sada je dovoljno reći da posjetitelje festivala osim filmskog očekuje i bogat popratni program, sam festival okrenut će se i filmskoj baštini, organizirat će se i posebno druženje uz projekcije povodom proslave 100. godišnjice Disneyja, a Vukovar će posjetiti i puno gostiju vezanih uz nastanak filmova koji će se prikazati u sklopu programa, bez obzira na to radilo se o konkurenciji ili popratnom programu.

Dakle, iznenađenja su zagarantirana pa se kraj kolovoza isplati provesti u Vukovaru. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije