Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANIMAFEST

Festival posveta 150. godišnjici Alice s one strane zečje rupe

Junaci dječjeg klasika u središtu Zagreba
Foto: PR FOTO
09.06.2015.
u 10:23

Na večeri otvorenja bit će dodijeljene počasne nagrade Michelu Ocelotu te Akademiji za umjetnost i dizajn Bezalel iz Jeruzalema

Dodjelom nagrade za životno djelo francuskom animatoru, piscu, karikaturistu i redatelju Michelu Ocelotu počinje večeras u zagrebačkom kinu Europa Svjetski festival animiranog filma, poznat kao Animafest. Ocelot je stari znanac zagrebačke publike, s već dva osvojena Grand Prixa Animafesta (1980. i 2007.), a u svijetu je poznat po filmovima "Troje izumitelja", "Azur i Asmar", "Kirikou i strašna vještica" te drugima.

Ocelot nije jedini kojem će na svečanosti otvorenja biti uručena nagrada: prema odluci Selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma, nagradu za najbolju školu animacije primit će Akademija za umjetnost i dizajn Bezalel iz Jeruzalema.

Istom će prilikom početi i prvi program kratkometražne konkurencije: žanrovska parodija "Oluja na jakni" francuskog redatelja Paula Cabona, "Priča o medvjedu" Čileanca Gabriela Osorija, nastala tehnikom 3-D modeliranja, "Wiener Blut" veterana hrvatske animacije Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, alegorična priča "Grumeni" Nijemca Andreasa Hykadea i drugi.

Ovogodišnje je festivalsko izdanje posvećeno 150. godišnjici objavljivanja "Alice u zemlji čuda" pa je tim Animafesta, kako kaže, "za samo otvorenje odlučio 'ukrasti' elemente s one strane zečje rupe i transportirati ih u centar Zagreba". Svečanost otvorenja režira kazališni redatelj Mario Kovač u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Gradskim kazalištem Trešnja. Više od 300 naslova bit će prikazano do 14. lipnja, u kinima Europa, Cineplexx Centar Kaptol i Tuškanac, a osim filmova iz konkurencije u ponudi su i programi dugometražnih i kratkometražnih, dječjih i za odrasle, radova veterana animacije i studenata, najrecentnijih filmova te animiranih klasika. 

>> Animafest će se baviti računalnim igrama i politikom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije