Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Berba dizajnerskih nagrada

Dva zlata, bronca i priznanje za 4 logotipa Rašić+Vrabec

Doris Fatur
02.12.2021.
u 17:14

Na 12. međunarodnom dizajn natjecanju WOLDA, Rašić+Vrabec osvojili su čak četiri nagrade za četiri logotipa

Na 12. međunarodnom dizajn natjecanju WOLDA, dizajnerski dvojac Rašić+Vrabec osvojili su čak četiri nagrade za četiri logotipa i to zlato za logotip Đurđevački pijesci – multimedijski posjetiteljski centar, zlato za logotip inkluzivnog projekta Vidim, čujem, osjećam umjetnost, bronca za logotip 68. Pulskog filmskog festivala te posebno priznanje za logotip Sv. Nikola – edukativno prezentacijski centar za podvodnu arheologiju.

WOLDA nagrada se organizira još od 2006. godine, a svaki nagrađeni logotip morao je ispuniti slijedeće kriterije: mora biti originalan, jasan i besprijekorno dizajniran. Nagrade se dodjeljuju u šest kategorija: dizajn novog logotipa, redizajn logotipa, dizajn animiranog logotipa, zvučni znak, korporativni identitet te za dizajn logotipa ambalaže.

Foto: Bosnić+Dorotić

- Sretni smo jer su baš sva četiri logotipa koje smo poslali na natječaj, osvojili nagradu, kažu nagrađeni dizajneri te zahvaljuju tvrtkama Novena, Muze, Galeriji umjetnina grada Slavonskog broda, Pulskom filmskom festivalu i Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru koji su im dali povjerenje i inspiraciju.

Službeni rezultati bit će objavljeni početkom prosinca, a više o nagrađenim radovima pročitajte u nastavku.

O nagrađenim projektima

Inovativan, pomalo futuristički multimedijski centar Đurđevački pijesci kroz izložbu prezentira jedinstveni pustinjski krajolik, floru i faunu zaštićenog botaničkog rezervata poznatiji pod imenom „Hrvatska Sahara“. Inspiriran česticama pijeska, logo simbolizira bogatstvo mikro oblika pijeska i prikazuje nešto što je nemoguće iskusiti golim okom. Osnova je karakteristično slovo Đ koje se prema potrebi pretvara u druge oblike, ovisno da li se koristi za signalizaciju, animaciju ili izložbene grafike. Tvrtka Novena, nositelji projekta i autori idejnog i izvedbenog rješenja centra, angažirali su Rašić+Vrabec za grafički i prostorni dizajn projekta. Za interijer i produkt dizajn su zaslužni arhitekti Končar i Bodiš, a za ilustracije Patricio Aguero.

Svrha projekta Vidim, čujem, osjećam umjetnost je povećati socijalnu uključenost za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe osobe u prilagođene kulturne i umjetničke sadržaje. Logo funkcionira kao prepoznatljiv znak, a na posterima se pak pretvara u moćnu ilustraciju koja udahnjuje život u odabrane umjetničke radove. Nositelj i pokretač ovog inkluzivnog projekta je Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda.

Pulski filmski festival je najstariji filmski festival u Hrvatskoj i jedan od najstarijih kontinuiranih filmskih festivala u Europi i svijetu. Ovaj vizualni identitet priča filmsku priču kroz minimalističke prepoznatljive elemente filma: leću kamere, snop svjetla reflektora, tlocrt pulske arene, kolut trake filma. Strukturiran je kao piktogramski sustav pa uz minimalnu intervenciju svaka njegova aplikacija može biti drugačija.

Kompleks Sv. Nikola u Zadru datira još iz 13. stoljeća, a trenutno se preuređuje u atraktivan edukativno prezentacijski centar za podvodnu arheologiju pod vodstvom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. Logotip je inspiriran sinergijom starog i novog, a u potpuno u duhu prostora i koncepta novog poučnog centra i multimedijske izložbe koju Rašić+Vrabec kreiraju u suradnji s tvtkom Muze, našim ponajboljim interpretatorima kulturne baštine i arhitektonskim Studiom A38.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije