Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upravo izašlo

Dva nova hrvatska romana koja se bave pedofilijom

Lolita
arhiva VL
01.10.2011.
u 15:31

No, Drvenkar, koji hrvatski razumije, ali ne govori, tvrdi da njegova knjiga “Sorry” nikako nije roman o pedofiliji. Prema njegovu mišljenju, ta je tema u povijesti već iskorištena te on tu nema ništa dodati. Ističe da je riječ o trileru

Na temu seksualnog zlostavljanja djece odlučila sam se jer sam još u osnovnoj školi poznavala djevojčice za koje se pričalo da ih očuh seksualno zlostavlja. Ta priča, pa i moji osjećaji kao djeteta vezani uz to, nekako su mi se urezali u sjećanje te sam se, oboružana hrpom prevedene stručne literature, počela uživljavati u ispovijesti odraslih osoba koje su to doživjele u djetinjstvu. Zgrožena poraznim statistikama kao i odnosom društva i medija prema toj temi, odlučila sam da taj roman bude ispričan zaista onako kako to proživljava žrtva, poput krika, nasilno i potresno, bez prikrivanja, bez zavaravanja – kaže nam nagrađivana dječja književnica Ivona Šajatović, kojoj je naklada Semafor netom objavila potresni roman “Strogo povjerljivo” u kojem djevojčicu Katju seksualno zlostavlja otac.

Nekako u isto vrijeme, Fraktura je objavila prijevod romana “Sorry”, njemačkog pisca hrvatskog podrijetla Zorana Drvenkara, koji je već preveden na četrnaest svjetskih jezika. Taj sočni triler čiju rijetko zvuzlanu radnju pokreće baš seksualno nasilje nad maloljetnicima, autor ipak ne doživljava kao roman o pedofiliji.

 

No, Drvenkar, koji hrvatski razumije, ali ne govori, tvrdi da njegova knjiga “Sorry” nikako nije roman o pedofiliji. Prema njegovu mišljenju, ta je tema u povijesti već iskorištena te on tu nema ništa dodati. Ističe da je riječ o trileru premda je potka čitavog razvedenog romana koji krasi gotovo pa filmska naracija, otvorena i fizička psihološka zloporaba dječaka. I dok Drvenkar, kojem je Mozaik knjiga već objavila roman “Touch the Flame”, bježi od teme pedofilije, od knjige Ivone Šajatović bježali su izdavači. Njena je knjiga sedam godina čekala objavu iako je riječ o dobitnici nagrade “Ivana Brlić-Mažuranić” i nagrade “Mato Lovrak”. Je li pedofilija u Hrvatskoj još uvijek tabu tema?

 

Opširnije u Obzoru, prilogu Večrnejg lista od subote,1.listopada

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Hrvatski vukodlak
Hrvatski vukodlak
17:24 01.10.2011.

Kakve veze remek-djelo Vladimira Nabokova ima s proznim izlučevinama trećerazrednih hrvatskih piskarala...?Prvo što diletantima padne na pamet kada je riječ o pedofiliji jest lik i sudbina Dolores Haze...Jadno. Kladim se da novinar Derk nije pročitao\"Lolitu\"....

AU
autoritet
23:25 01.10.2011.

Hm! Nije li ta tema pomalo isfurana i već prvoloptaška?

DU
Deleted user
00:27 02.10.2011.

\"Je li pedofilija u Hrvatskoj još uvijek tabu tema?\" (ovim pitanjem autor članka završava svoje izlaganje ) ___________________ Pedofilija nije samo u Hrvatskoj tabu, nego i puno šire od lijepe naše. No, ako se okrenemo samo Hrvatskoj-naši blagi zakoni jošjoš uvijek pedofilima daju odriješene ruke, a mentalitet je nažalost još uvijek okrenut ka stavu da je \"to\" obiteljska sramota o kojoj je bolje šutjeti. Zato je dobro da se piše o tome..makar to bilo rijetko, i, nažalost, u samom startu osuđeno na policu s \"knjigama po 19 kn\". (pogotovo ako autori dobivaju ovako mlake pohvale i preporuke).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije