Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorene Ljetne igre

Dubrovnik je živi grad a ne antikvarijat, i to zbog umjetnika

Dubrovačke ljetne igre (1)
Foto: Dubrovačke ljetne igre
1/4
10.07.2012.
u 23:23

Ti su umjetnici od Kneza dobili dozvolu da zauzmu grad, a oni i njihove brojne kolege u njemu će vladati do 25. kolovoza.

O velikoj, slavnoj i dugoj povijesti Dubrovnika govorio je njegov gradonačelnik Andro Vlahušić pozdravljajući goste na svečanom otvorenju Dubrovačkih ljetnih igra. Usporedio je ideju Igara s idejom ujedinjene Europe, te posebno naglasio težnju Dubrornika da bude živi grad, a ne grad antikvarijat i zahvali glumcima i svim ostalim umjetnicima što taj posebni život svakog ljeta donose u grad.

Toj su željom i zahvalom počele ovoljetne Igre, na svečanoj ceremoniji, kojoj su prisustvovali i predsjednik dr. Ivo Josipović i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, a koja se u potunosti vratila dugogodišnjoj tradiciji. Nekoliko je prošlih godina, naime, trajala velika rasprava o tome treba li modernizirati sam početak Igara. Mnogi su bili za, Dubrovčani oštro protiv, jer za njih nema Igara bez Linđa, bez likova koji su sastavni dio velikih litararnih djela nastala o njihovom gradu, onih upisanih u temelju hrvatske književnosti. Ove im je godine redatelj i scenarist Joško Juvančić učinio sve po volji. Opet se plesao linđo, opet su glumci tražili dozvolu da preuzmu grad, opet su tu bili svi dobro znani likovi iz povijesti Republike. Predvodio ih je Miše Martinović kao Knez, glumac koji je prisutan od prvih Igara. Dubrovačkim se gosparima na balkonu palače Sponza pridružio i engleski admiral. On je donio Shakespeareovu porukom - govor što ga Hamlet upućuje glumcima, a čuli smo i najslavnije monologe Držića i Vojnovića.

Poveznica sa vremenima današnjim bio je HTV-ov novinar Vedran Benić. On je, u maniri sporskog komentatora, najavio likove dramskih premijera, ali i prošlogodišnjih hit predstava – Mislava Čavajdu kao kralja Edipa, Doris Šarić Kukuljicu kao Jokastu, likove iz Držćeva Skupa, Almu Pricu kao Medeju, Jelenu Miholjević kao Katu Kapuralicu i Nikšu Butijera kao njenog Luka, te na kraju Sretena Mokrovića kao Dantona.

Ti su umjetnici od Kneza dobili dozvolu da zauzmu grad, a oni i njihove brojne kolege u njemu će vladati do 25. kolovoza.

Nakon svečanosti ugledni su gosti požuruli na domjenak u Umjetničku ghaleriju. Dubrovački puk i gosti njihova grada zauzeli su najbolje pozicije za uživanje u tradicionalnom vatrometu. A nakon njega i slavlja, već večas, počinje program Igara. Prva je na redu Zagrebačka filharmonija uz violončelisticu Moniku Leskovar i dirigenta Dimitrija Kitajenka.

Komentara 5

MA
MaSpa
11:03 11.07.2012.

"Ni najstariji dubrovčani ne mogu se sjetiti kada je u njihovom groodu bilo ovoliko umjetniikaa.."

DU
Deleted user
11:22 11.07.2012.

da, dubrovnik je živi grad zahvaljujući guranju oznojenih turista s kruzera, i radu buregdžinica i drugih objekata trash hrane koja se prodaje po dvilje visokim cijenama. a ovi uvijek isti dosadnjakovići, mahom rodbina i suseljani ljudi na položajima koji ihh su tu postavili zauvijek, spomenik su besmisleno dosadne repeticije na koju se trate novci iz godine u godinu. jedino bi strancima moglo biti novo ono što je nama desetljetno prežvakavanje, ali lijeni gospari nisu se potrudili niti organizirat simultani prijevod, pa imamo predstave u prostoru gdje se gura 95% stranaca kojima ništa nije jasno, a predstave samo kvare biznis ćevabdžinicama. jad i bijeda hrvatskog primitivizma.

EN
EndemskaVrsta
15:23 11.07.2012.

Ua danim moje mladosti, šezdesetih i sedamdesetih godina, s moga se (dalekog, pučinskog) otoka plovilo na jedra da bi se prisutvovalo otvaranju Ljetnih igara i pogledala poneka predstava - a bilo je upravo čarobnih, sa sjanim glumcima, uglednim (stranim) redateljima, uz neponovljivo korištenje prirodnih i spomeničkih pozornica... a onda su malomišćani uzeli stvar u svoje ruke! Prvo, preimenovali jednu instituciju u 'Festival Dubrovnik', na tragu najbolje hrvatske skorojevićevštine, zatim banalizirali program, dali previše moći ljudima bez invencije (nažalost, među takvima i nekima rođenim u Gradu), zagadili sve politikom, zasrali nametljivim prisustvom sponzora (koji, kao i aktualni, nemaju mjere ni ukusa u svojoj bahatosti!). Rezultat: jadna provincijska priredbica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije