Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Drveni sveci: polikromirana drvena skulptura Creskog dekanata

01.08.2019.
u 13:05

U Creskom muzeju se 6. kolovoza otvara izložba Drveni sveci: polikromirana drvena skulptura Creskog dekanata, pod vodstvom Franke Toljanić i Jelene Dunato.  Izložba i popratni katalog rezultat su istraživanja provedenog na području Creskog dekanata (od Porozine do Beleja), kojim su obuhvaćene polikromirane drvene skulpture nastale u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. Skulpture su smještene u crkvama, kapelama, župnim dvorovima i sakristijama Cresa i okolnih mjesta, uz šest skulptura koje dolaze iz fundusa Creskog muzeja. Na izložbi će biti prikazano 27 skulptura, a dodatnih 7 bit će predstavljeno samo fotografijama, jer ih nije bilo moguće premjestiti.

1/3

Ova izložba je prvi objedinjeni prikaz creske sakralne kiparske baštine. Na njoj možemo vidjeti presjek stilskih razdoblja – od gotike preko renesanse do baroka. Zastupljena su djela venecijanskih majstora, od kojih i jedan potpisani rad, Bogorodica s djetetom rezbara i slikara Andree da Murana iz Franjevačke zbirke u Cresu. Manje su brojna djela uvezena sa sjevera, ali su zastupljena jednim iznimnim primjerkom „lijepih Madona“ internacionalne gotike – Bogorodicom s djetetom iz župnog stana u Cresu. Tu su i radovi lokalnih radionica, prikazi svetaca na prijestolju, karakteristični za Istru i Kvarner, rustikalniji i manje elegantni od importiranih radova, ali važni kao dokazi lokalne pučke pobožnosti.

Nakon prošlogodišnje izložbe crkvenih tekstila, ovom izložbom drvene skulpture Creski muzej ponovo prikazuje skrivenu i ugroženu sakralnu baštinu Cresa. Pritom nam je veliku pomoć u realizaciji pružio Hrvatski restauratorski zavod.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije