Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"blonde"

Drama koja otkriva koliko je život Marilyn Monroe od najranije mladosti do smrti bio – mučan

Matt Kennedy/Netflix
07.10.2022.
u 08:31

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Marilyn Monroe jedna je od onih zvijezda čije ime odzvanja jednakim intenzitetom kao što je odzvanjalo dok je udarala temelje onome što danas znamo kao zlatno doba Hollywooda. Žena je to koja je, unatoč životu koji je bio daleko manje privlačan od onoga što se čini da glamur, blještavilo i slava jesu, uspjela postati, ali i, šezdeset godina nakon tragične smrti, ostati neizbrisivi dio pop-kulture. Ukratko, uzeti za ključne riječi umjetničko ime Norme Jeane Baker i na temelju njih stvoriti film, znači samo jedno – veliku gledanost.

Netflix je to pokazao i dokumentarcem "Misterij Marilyn Monroe: Vrpce za koje nikad niste čuli" koji je pokušao razbiti misterij oko života i smrti najpoznatije plavuše na svijetu. Iako je bio jako gledan, posebice u prvim danima prikazivanja, film je to koji više izgleda kao latentno lešinarenje za dodatne klikove. Ni pola godine kasnije na Netflixovu se repertoaru ponovno našla Marilyn, i to ovoga puta u igranoj formi koju je u gotovo tri sata trajanja oblikovao Andrew Dominik. Sat do sat i pol predugo u svakom slučaju. Istina, život Marilyn Monroe bio je toliko bogat (tragično i bolno bogat) da se čini da su i tri sata premalo. Međutim, umijeće bi bilo veće da se s manje uspjelo više kazati. Ova biografija zanimljiva je i jer je označena kao film čiji sadržaj nije primjeren mlađima od sedamnaest godina.

I dok se pod tim sadržajem podrazumijeva (vjerojatno) scena u kojoj, već izmoždena, napaćena i potpuno izgubljena Marilyn oralno zadovoljava predsjednika Kennedyja, znatno su mučnije scene one u prvih desetak minuta filma koje prikazuju kako malenu Normu majka guši tijekom kupanja u kadi. Mučne su i scene u kojima Ana de Armas, kojoj je pripala uloga hollywoodske ikone, uspijeva svojim monroeovskim eterično prozračnim glasićem te svim facijalnim ekspresijama koje od svega najviše prikazuju izgubljenu djevojčicu (što na trenutke izrazito puno podsjeća na posljednje fotografije Amy Winehouse), vodi gledatelje kroz sva psihička mračnjaštva u kojima je Norma Jeane živjela.

Tragično djetinjstvo sa psihički bolesnom majkom, nedostatak očinske figure koju, gledajući kroz prizmu "Plavuše" cijeli život pokušava pronaći i utješno se ušuškati u nju, ljubavni brodolomi, veze u troje, pobačaji, silovanja, iskorištavanja, vapaj za pomoći... Emocije koje osoba koja je sve to proživjela može doživjeti tako je spretno i jasno donijela upravo protagonistica. Osim njezine sjajne izvedbe, svakako vrijedi spomenuti i one scene u kojima dijeli sanjivu nježnost s Adrianom Brodyjem, koji je utjelovio Marilyna muža, dramatičara Arthura Millera. Kada se tomu doda naprosto fantastična kostimografija zbog koje pojedine scene izgledaju kao stvarne fotografije Marilyn Monroe te glazba koju potpisuju Nick Cave i Warren Ellis, neshvatljivu dužinu trajanja lakše je preživjeti.

1. Plavuša (Netflix)

Biografski, SAD, 166 min

Režija: Andrew Dominik

Glumci: Ana de Armas, Lily Fisher

2. Ne brini, draga (Cinestar)

"Ne brini, draga" film je koji se dugo čekao. Ne nužno zato što se od njega očekivalo remek-djelo koje će obilježiti godinu, koliko zbog popratnih sapuničkih elemenata koji su obilježili snimanje, a koji su jako dobro poslužili kao promocija filmu. I kao da sama činjenica da je glavna uloga pripala trenutačno najvećoj pop-zvijezdi Harryju Stylesu nije bila dovoljan mamac širokoj publici da pogleda film. U priču oko snimanja filma uključila se i afera između njega i redateljice Olivije Wild, otkaz koji je dobio Shia LaBeouf, nesuglasice na setu koje su punile tabloide. Zbog svega toga, "Ne brini, draga" bio je najgledaniji film već prvi vikend svoga prikazivanja. Pedesete su godine prošlog stoljeća u predgrađu gradića imena Victory. Predgrađe je to obojeno pastelnim bojama u kojima se živi savršeni život. Muževi rade u gradskoj firmi na tajnom projektu "Victory", a žene ih, s osmijehom od uha do uha, ispraćaju i dočekuju s posla. Takav život žive i Alice i njezin suprug Jack, sve dok jednom Alice ne posumnja zašto je tu i je li išta oko nje stvarno. Kada se izuzmu svi popratni PR elementi koji se ne tiču nužno same realizacije filma, "Ne brini, draga" je prosječan psihološki triler koji će se vrlo brzo i zaboraviti.

Triler, SAD, 123 min.

Režija: Olivia Wilde

Glumci: Florence Pugh, Harry Styles

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije