Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demokratizacija kazališta

Drag queen Spazam Orgazam u novoj predstavi HNK Varaždin

15.02.2021.
u 10:58

Na Velikoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta u petak je izvedena druga ovogodišnja premijerna predstava, autorski projekt „Pazi na prazninu“ redatelja Romana Nikolića i dramaturginje Olje Lozice.

Predstava govori o tome što mi kao ljudi pretpostavljamo o drugim ljudima i kako te pretpostavke dovode do osuđivanja. Radnja se odvija na stanici koja postaje mjesto susreta drag performansa, tragičnih junaka i „moralnih” prokazivanja kroz formu fragmenata dokumentarističkih prikaza.

Romano Nikolić jedan je od najuspješnijih glumaca mlađe generacije, a „Pazi na prazninu” je nastavak rada aktivističkog kazališta Arterarij, čiji je Nikolić umjetnički voditelj.

Uz glumce varaždinskog HNK - Hanu Hegedušić, Ivu Kraljević, Beti Lučić i Roberta Plemića, u predstavi sudjeluje hrvatski drag queen izvođač Spazam Orgazam.

„Nemate baš svaki put priliku okupiti takvu ekipu i ne bude svaki put tako kao što to redatelj ili autor zamisli, uvijek se dogode neke situacije koje su nepredvidive. Ovoga se puta dogodilo da su te stvari bile potpuno minorne i da smo se mi kao ekipa nekako našli”, rekao je Nikolić.

Dodao je da je postaviti ovakvu predstavu iznimno hrabar potez koji pokazuje da kazalište može i mora ići naprijed.

„Ovo je demokratizacija kazališne produkcije, u ovom slučaju sa Spazmom. Mislim da je napravljen veliki korak za bilo koje kazalište, bez obzira je li začetak u Varaždinu ili bilo gdje drugdje”, kazao je redatelj.

Spazam Orgazam, član kolektiva House of Flamingo, predstavu smatra vrlo emotivnom, ali i spektakularnom.

„Ovo je jedan drugačiji spektakl i puno profinjeniji nego što sam inače navikao, a najviše me se dojmilo koliko su svi ovdje otvoreni i kako su me dočekali otvorenih ruku, kao da sam jedan od njih, iako sam samo performer, a ne profesionalni školovani glumac”, rekao je Spazam Orgazam.

Hana Hegedušić nije bila u prvoj podjeli uloga, već je, kako kaže, „uskočila nakon pretumbacije”, a s Nikolićem dosad nije radila.

„Njegov autorski projekt me se snažno dojmio i jako mi se svidio zato što on progovara o problemima našeg društva na način da svojim predstavama upire prstom na ono što bi trebalo promijeniti. A ako mi sami nismo spremni i ako mi sebi ne dopuštamo promjenu, onda ne možemo ni očekivati od svijeta da će se promijeniti na bolje”, izjavila je Hegedušić.

S obzirom na malobrojnu publiku u gledalištu, sukladno mjerama Stožera civilne zaštite, premijere predstave „Pazi na prazninu” bit će izvedene i u subotu te nedjelju, dok će reprizne predstave biti igrane 19. i 20 veljače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije