Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj karijere: Predstavom Garderobijer Zlatko Vitez oprašta se od pozornice

Dosta mi je glumatanja, ovo je moja zadnja uloga

vitez
Mišo Lišanin
18.09.2009.
u 19:02

Za obilježavanje važne obljetnice i za njegovo ‘zbogom' glumi "Garderobijer" Ronalda Harwooda nije odabran slučajno. Predstava je, prije svega, hommage kazalištu i ljudima koji svoj život ulažu za kazalište.

Dosta mi je kazališta. Kako kaže Sir, glavno lice u "Garderobijeru", preko glave mi je glumatanja. Želim se posvetiti obitelji i više vremena provoditi s unukama, a glumu prepustiti mlađima. To nije bijeg nego je naprosto tako. Još ću se motati u organizaciji dok ovi mladi ne stasaju, ali "Garderobijer" je posljednja predstava u kojoj glumim - kazao je Zlatko Vitez na probi predstave, koja će se 30. listopada premijerno izvesti u Histrionskom domu u povodu 40 godina njegova rada.

Za obilježavanje važne obljetnice i za njegovo ‘zbogom' glumi "Garderobijer" Ronalda Harwooda nije odabran slučajno. Predstava je, prije svega, hommage kazalištu i ljudima koji svoj život ulažu za kazalište, govori o kazališnom zajedništvu i kao takva prava je za Histrion, a u njoj uz Viteza igraju Žarko Potočnjak, Vanja Matujec, Tara Rosandić i Branka Cvitković.

Dobri duh Histriona

- Ljubo Kerekeš lijepo je rekao da se u Histrionu napokon osjeća kao u lijepoj i sretnoj obitelji. Drago mi je da glumcima još uvijek mogu priuštiti ono što nemaju u svojim matičnim kazalištima. U Histrionu postoji dobri duh kazališta i svi koji su tu radili, kažu da im je bilo lijepo. To mi je najljepši kompliment - govori Vitez. Ni redatelj Joško Juvančić nije odabran slučajno. Svoju prvu ulogu u predstavi "Ljubovnici" nepoznatog dubrovačkog autora, Vitez je točno prije 40 godina odigrao upravo kod njega - na Dubrovačkim ljetnim igrama. Svoju prvu i zadnju predstavu Vitez želi raditi s njim. Juvančić je ovu dramu prvi put vidio na filmu, zainteresirao se i pročitao tekst. Činilo mu se zanimljivim postaviti ga na scenu iz nekoliko razloga.

- U mnogim se kazališnim ansamblima gubi osjećaj zajedništva, koji zapravo opravdava smisao postojanja kazališta. Kod mnogih se kazališnih ljudi gubi duboki osjećaj posvećenosti pozivu, a društvo i kazalište sve više gube svijest o važnosti kazališnog djelovanja.

Život na daskama

Stoga je ovo djelo danas aktualnije nego ikada - kaže Juvančić. Vitez pak nadodaje kako nije riječ samo o jednoj predstavi takve tematike nego je ove godine složio takav cijeli repertoar. Cijela sezona, priča, problematizira kazalište. Nakon "Garderobijera" Aida Bukvić režirat će Bergmanovo "Nakon probe", djelo koje se također bavi glumcima, redateljima životom u kazalištu.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:49 18.09.2009.

Ma jasno. Kaj češ gubiti vrijeme na glumatanje. Drži se ti krigle i odojka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije