Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
astronomski budžeti

Dokumenti sa suđenja otkrili da Sonyjeve igre danas koštaju više od hollywoodskih spektakala

Naughty Dog
04.07.2023.
u 12:15

Izrada megapopularne igre The Last of Us 2 koštala je nevjerojatnih 220 milijuna dolara, a u Horizon Forbidden West uloženo je 212 milijuna

Kakva je frka morala nastati u uredima Sony PlayStationa nakon što je otkriveno da je njihov pravni tim toliko amaterski zamutio iznose na dokumentima koje su dostavili američkom trgovačkom sudu da su svi uspjeli vidjeti koliko je koštala izrada nekih od njihovih najpopularnijih igara – podatak koji se do tada držao u najvećoj tajnosti!

Dogodilo se to prošloga tjedna, na suđenju kojim Sony PlayStation pokušava osporiti Microsoftovo preuzimanje Activision Blizzard Kinga, megakorporacije koja u svojem portfelju ima igre u rasponu od Candy Crush Sage preko Crash Bandicoota do Overwatcha i franšize Call of Duty. Deal vrijedan 69 milijardi američkih dolara, tvrdi Sony, omogućio bi Microsoftu monopolističku kontrolu značajnog dijela tržišta igara, zbog čega je japanska kompanija uložila prigovore na nekoliko regulatornih adresa diljem svijeta.

U dokumentima dostavljenima američkome sudu, međutim, netko je samo ovlaš prekrio povjerljive podatke, pa smo zahvaljujući tome naučili da je izrada megapopularne igre The Last of Us 2 koštala nevjerojatnih 220 milijuna dolara, dok je u Horizon Forbidden West uloženo 212 milijuna. Kada se na to dodaju troškovi distribucije, marketinga i drugoga, dio stručnjaka procjenjuje da su se ukupni budžeti najskupljih igara mogli penjati i do milijardu dolara, što je bez presedana u industriji zabave.

Usporedbe radi, prosječni hollywoodski spektakl košta između 50 i 100 milijuna dolara, a procjenjuje se da su samo tri filmska serijala u povijesti (zahvaljujući novim inačicama Avatara, Ratova zvijezda i Jurskog parka) uspjela prijeći magičnu brojku od 400 milijuna dolara.

Osim što nam u perspektivu stavljaju ogroman rast tržišta igara, ovi podaci izazvali su i veliku debatu o njegovoj održivosti. Brojni programeri iz manjih kompanija ocijenili su da bi inzistiranje na megaigrama, a s njime i strah od rizika, industriji igara mogli donijeti ono što se već dogodilo filmu: bijeg u sigurnost prokušanih formula uz vrlo malo kreativnih iskoraka.

Druga kritika odnosi se na posljedice angažiranja ogromnih i skupih timova koje si većina developera ne može priuštiti. Prema podacima iz Sonyjevih dokumenata, bilo je potrebno 300 zaposlenika koji su radili od 2017. do 2022. da naprave Horizon Forbidden West, dok je Naughty Dog dosegao vrhunac s 200 zaposlenika koji su tijekom 70 mjeseci radili na drugom nastavku The Last of Us. Mjesečni trošak za svakog od tih zaposlenika iznosio je oko 15 tisuća dolara, što je većini drugih tvrtki potpuno nedostižno.

Astronomski troškovi proizvodnje djelomično objašnjavaju i zašto neki studiji srednje veličine, pod pritiskom novca koji im praktički gori na dlanovima, izbacuju nedovoljno "ispeglane" igre i time dugoročno nagrizaju povjerenje potrošača – o malim developerima koji takve budžete mogu samo sanjati da i ne govorimo.

Iz perspektive igrača još uvijek možemo biti zahvalni što industrija raste takvom silinom da nam svake godine u krilo kapnu bar tri gotovo savršene igre, u koje se svakako ubraja i famozni The Last of Us. Kolateralna šteta tu je tek činjenica da takve preskupe ekskluzive ne završavaju u PS+ pretplatničkim paketima jer Sonyju je u interesu da ih bar jedno vrijeme prodaje po punoj cijeni i time opravda svoj višemilijunski ulog.

Međutim, ne treba zanemariti upozorenja manjih (i ne nužno samo ljubomornih) developera da bi pretjerani budžeti dugoročno mogli srozati standarde industrije koja u svojem punom zamahu može ponuditi više od filma – a sada smo otkrili da više i košta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije